Nekategorizirano

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič v Globasnici in Železni Kapli

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič se je danes, v soboto 19. septembra 2020, v Globasnici srečal s predsednikom Državnega zbora Republike Avstrije mag. Wolfgangom Sobotko. Svoje drugo uradno srečanje sta predsednika začela z udeležbo na dogodku »Srečanje in dialog v Globasnici«, na povabilo Bernarda Sadovnika, župana Globasnice in predsednika Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk.

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je na začetku izrazil prepričanje, da bo današnje srečanje, odprlo pot k še boljšemu sodelovanju med parlamentoma in državama. Posebej je izpostavil pomen simbolnega dejanja, s katerim sta se visoka politična predstavnika poklonila žrtvam nacističnega terorja v drugi svetovni vojni. Peršmanova domačija je pred 75. leti bila prizorišče enega zadnjih vojnih zločinov, ki se je zgodil na koroških tleh. Le nekaj dni je manjkalo do konca 2. svetovne vojne, ko so nacisti umorili 4 odrasle osebe in 11 otrok, člane Sadovnikove in Kogojeve družine.

“Pomen dogodkov, kot je ta današnji, moramo dojeti kot opomnik prihodnjim rodovom, ne pa kot vzrok razdora med narodoma. Šele s tem, ko taka obeležja obiskujemo, kažemo na to, da smo civilizacijsko zreli in politično odgovorni, da lahko pošiljamo sporočila sprave in da želimo izkustvo zgodovine uporabiti za utiranje boljše poti v prihodnost. To je naše glavno sporočilo, ki ga pošiljamo obema narodoma”, je ob polaganju vencev danes na Peršmanovi domačiji dejal Igor Zorčič.

V pogovoru s predstavniki slovenske narodne skupnosti, Geoparka Karavanke, partnerske občine Goriška Brda ter tržne občine Železna Kapla, sta državnika v živo spoznala življenjski utrip na dvojezičnem ozemlju. Dogodek pod geslom „Srečanje in dialog“ je del prireditev, ki potekajo v sklopu letošnjega spominskega in jubilejnega leta, stote obletnice koroškega plebiscita.

Osrednji dogodek današnjega srečanja je bila spominska slovesnost na Peršmanovi domačiji v Železni Kapli, kjer sta se Zorčič in Sobotka poklonila žrtvam poboja družin Sadovnik in Kogoj ter položila venca k spominski tabli. Predsednik Zorčič je v nagovoru na Peršmanovi domačiji izpostavil, da bi mirno in razumevajoče sožitje slovenske manjšine in nemško govoreče večine moralo postati ena najpomembnejših vrednot plebiscitarne odločitve. “Razumemo občutke zadovoljstva večinskega prebivalstva zaradi odločitve o priključitvi Koroške Avstriji, verjetno podobne občutke delimo Slovenci ob vrnitvi Primorske matični državi, a nas to ne odvezuje odgovornosti za uveljavitev in zaščito manjšin”, je poudaril predsednik slovenskega Državnega zbora in dodal, da pozdravlja namero avstrijske vladajoče koalicije, da se še letos, ko se obeležuje 100. obletnica plebiscita, začne dejansko uresničevati svečana zaobljuba deželnega zbora o varovanju jezikovne in narodne posebnosti slovenskih Korošcev. Kot je ocenil vsebuje program avstrijske vlade tudi zaveze za zakonodajne spremembe, ki napovedujejo bistveno višjo občutljivost za manjšine v Avstriji.

Državnika sta obiskala tudi Dvojezično ljudsko šolo Globasnica, kjer poteka šolski program v slovenskem in nemškem jeziku. Današnje srečanje sta zaključila z oceno, da so odnosi med državama dobri in da je treba nadaljevati v duhu dobrega sodelovanja in konstruktivnega dialoga.

Dva predsednika sta se prvič uradno srečala v začetku julija in takrat sta se tudi dogovorila, da se ponovno srečata v septembru. Predsednik slovenskega Državnega zbora je izpostavil, da bomo z današnjim srečanjem dali pomen zgodovinskim dogodkom in statusu naše manjšine. V luči današnjega obiska, je to bilo moč tudi čutiti, kajti oba predsednika sta namenila velik poudarek dialogu z narodno skupnostjo.

Več na >>> spletnem portalu Državnega zbora.

Mogoče vam bo všeč