Nekategorizirano

Predpraznični utrip: »Med prazniki delajte sami, ne vabite svojcev, še manj sosedov, da vam pomagajo – opekli se boste!

V prihodnjih dneh se pričakuje povečano število inšpekcijskih pregledov cvetličarjev, vulkanizerjev, svečarjev in stojnic, poročajo s portala mojepodravje.si.  Tudi  pred pokopališči ne boste imeli miru pred povečanim nadzorom davčnih inšpektorjev. To ni nobena novost, vedoč da vlada preko davkov polni denarne luknje za preveč razsipno porabo javnega denarja. Preko »dacarjev« hočejo zapolniti  prav te luknje, pa še za kakšno »blindo«.

Iz naših žepov so morali »izpuliti« tudi 2,18 milijona evrov za štiri blindirane osebne avtomobile, pa tudi 74,5 milijona evrov za nekakšne študije za starostnike in navsezadnje tudi dobrih 70 tisoč evrov za domnevno osebno svetovanje Desus-ove ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec, še poroča spletni portal.Poleti so inšpektorji opravili 1161 inšpekcijskih nadzorov in domnevne nepravilnosti ugotovili v kar 813 primerih, odmerili so 30,9 milijona evrov dodatnih obveznosti.

Številne nepravilnosti, ki jih ugotavljajo pri nadzoru fizičnih oseb, navajajo v Finančni upravi RS (FURS), se nanašajo na to, da sosedje povabijo sosede ali bližnje  pri opravilih, ki jih je treba izvesti hitro in z večjim številom ljudi. In tukaj se ljudje »zašijejo« sami.  Nejasne situacije, ki so po navadi na škodo tistega, ki povabi in ne na škodo tistega, ki pomaga. Se pravi, dragi moji, ne vabite nikogar da vam pomaga. To zna biti hudičevo drago.

Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno bil sprejet v času vlade Alenke Bratušek.  Sedanji  predsednik vlade  Marjan Šarec  nima namen ukiniti zakonska, skrajno abotna  določila.  Še huje, ustvarjalce teh zakonskih nesmislov drži poleg sebe, kot je na primer Anja Kopač Mrak, ki je »zafrknila« celotno  populacijo, ki ima dobro sosedsko pomoč kot nekaj najbolj normalnega. Po poprej navedenem zakonu nam ne more »kar vsak« pomagati graditi hišo, pleskati stanovanje in podobno.

Brezplačno ne smejo pomagati bratranci in sestrične. Za sorodstveno pomoč se šteje brezplačno opravljanje del in storitev, ki jih posameznik opravlja za zakonca ali osebo, s katero živi v zunajzakonski skupnosti, partnerja v registrirani istospolni skupnosti ali za osebe, s katerimi je v sorodstvu v ravni črti ali stranski črti do vštetega tretjega kolena ter v sorodstvu po svaštvu do vštetega drugega kolena.

In kdo od sorodnikov,  je »vsemogočni« zakon počastil s to sveto dolžnostjo, da to lahko počnejo brez da bi bil  domačin kaznovan.
To so :

· v ravni črti: starši – otrok (prvo koleno), stari starši – vnuk/vnukinja (drugo koleno), prastari starši – pravnuk/pravnukinja (tretje koleno);

· v stranski črti: bratje, sestre (drugo koleno), teta/stric-nečak/nečakinja (tretje koleno);

· tast/tašča – zet/snaha sta v svaštvu (razmerje enega zakonca do sorodnikov drugega zakonca) v ravni črti, in sicer prvo koleno. Sem sodi tudi očim/mačeha – pastorek/pastorka;

· svaštvo v stranski črti, drugo koleno, to sta svak in svakinja.

Sosed, kot fizična oseba, sosedu kot fizični osebi, brezplačno lahko pomaga, ampak samo to in nič več. Za državljane je »terra incognita« ( neznano področje) za FURS  lovljenje proračunske razlike pa  idealni teren, državljanom pa to pomeni nejevoljo,  obup in udarec po žepu ob nepoznavanju tistega, kar jim ni najbolj nujno vedeti.

							Nič dragi moji sodržavljani, je treba prakticirati »skrivaštvo« kot v starih dobrih »povojnih komunističnih časov«, pred biriči in partijo, danes  pred nesmiselno zakonodajo, da te »dacarji« ne ulovijo. V teh dneh, okrog vseh svetih oziroma ob prazniku spomin na naše pokojne, je treba posebej »ahtat,« kot pravijo pri nas na Celjskem. Vence, aranžmaje, sveče pa v temi  nositi na pokopališče.

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč