Nekategorizirano

Nova adrenalinska pridobitev v Celju – zipline proga pred postavitvijo

Celjska družba ZPO je pridobila gradbeno dovoljenje za zipline na Celjski koči, potem ko si je v sodelovanju s celjsko občino zagotovila služnostno pravico nad posestjo Slovenskih državnih gozdov in zasebnim zemljiščem.

 

Kaj je  zipline?

Ziplining je adrenalinsko spuščanje po jekleni vrvi med dvema točkama, ki sta precej oddaljeni druga od druge. V našem primeru   bo  to približno  400  metrov. Vodnik vas pripne z varovalnim pasom na škripec in že letite kot ptica oddaljeni postojanki nasproti.

Ureditev približno 400 metrov dolge jeklenice za spuste s Celjske koče do Grmade bo stala okrog 150.000 evrov, pri čemer je ZPO prispeval 60.000 evrov. Zipline naj bi zaživel pozno spomladi ali v začetku poletja prihodnje leto.

Proga bo speljana do vznožja hriba pri Pečovniški koči in nazaj do spodnjega dela pobočja pod Celjsko kočo.

 V ZPO upajo, da bo nova pridobitev dodatno popestrila dogajanje na priljubljeni izletniški točki.    Največji zipline park v centralni Evropi in obenem  Sloveniji je v Bovcu, točneje v nekrnjeno dolino Učje. Na širšem Celjskem imajo podoben spust po jeklenici v svoji turistični ponudbi le še na Golteh.

Še eno od prizadevanj da se v Celju in na celjskem gradijo in objekti, ki popestrijo turistično doživljajsko ponudbo pa ne ogrožajo naravo in biotsko raznovrstnost v neposredni bližini mest . Celjanke in Celjani imajo dodatni razlog  za stopiti ven iz vsakdana ter doživeti nekaj nevsakdanjega kar spuščanje po jeklenici zagotovo je. Z to investicijo,  ki bo sadove svojega obstoja opravičevati začela najkasneje poleti 2020, bo dan odgovor prenekateremu ekološkemu dušebrižniku, upravičeno in ne upravičeno, da  se v Celju še kako dobro načrtuje, projektira, investira in realizira.

Adrenalinci bodite na preži!

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč