Nekategorizirano

Pred 100 letnico združitve Prekmurja z matico vse niti prevzeli prenovljeni komunisti

Včeraj okoli poldneva sem bil le za nekaj trenutkov prepozen, da bi na svoje oči videl, kako je nekdanji šef slovenske komunistične partije z dednim naslovom prvega predsednika Slovenije inm Foruma 21 Milan Kučan v družbi soboškega rdečega župana Aleksandra Jevška meril korake po osrednjem mestnem trgu, ki ga “krasi” monumentalni spomenik padlim sovjetskim vojakom in partizanom. Žal sem jih ujel že pri vratih, ko so vstopali v županske dvore. Med drugim jim je družbo delal še Kučanov dopredsednik Marjan Šiftar in še nekaj meni neznanih oseb. Tudi fotografije mi ni uspelo narediti.

Mi je pa nekaj prič vedelo povedati, da se je Milan Kučan sprehajal po betonskih pločnikih okoli spomenika zmage, v katere je MO Murska Sobota “vrgla” skoraj poldrugi milijon evrov, le korak za njim pa Aleksander Jevšek. Milan je nekaj mahal z rokami, kazal v smeri spomenika, pa proti severni strani, kjer je tako imenovana aleja Martina Luthra oziroma bodoča aleja velikanov,  namenjena postavitvi doprsnih kipov zaslužnih Prekmurcev in Slovencev. Menda je Jevšek ves čas Kučana vneto poslušal in prikimaval. Nehote so mi na misel prišli televizijski posnetki iz Severne Koreje, kjer mali diktator Kim Jong Un nekaj razlaga, kopica oficirjev pa si vse vneto zapisuje. Miselna paralela s Kučanom in Jevškom se ponuja sama po sebi. Morda pa mu je Kučan le kazal, kje želi, da se postavi njegov doprsni kip na aleji velikanov?

O tem dogodku včeraj naklepno nisem pisal, ker sem čakal uradno sporočilo za javnost Jevškove piarovke. Jasno je bilo, da se je včeraj znova sestal samooklicani odbor za obeleževanje 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki mu predseduje Milan Kučan. Danes so mediji dočakali uradno pisanje iz Jevškovih županskih dvorov. Kakor je bilo zapisano, tako so ga lokalni mediji v Prekmurju tudi objavili. Da se je samooklicani odbor sestal v razširjeni zasedbi, tudi s prisotnostjo predstavnika rimokatoliške in evangeličanske cerkve, direktorjev javnih zavodov in sveta Pomurske razvojne regije.

Zdaj pa je že več kot na dlani, da so vse vajeti priprav na 100 letnico združitve Prekmurja z matico prevzeli prenovljeni komunisti. Še celo nacionalna RTV Slovenija je za koordinatorko aktivnosti v zvezi z obeleževanjem 100-letnice imenovala partijsko preverjeno Ksenijo Horvat Petrovčič. Ta je sicer včeraj članom odbora predstavila program RTV SLO v okviru radijskih, televizijskih in spletnih programov v tem in prihodnjem letu. Menda se bo v zasebni produkciji, tu je pri imenu izvajalca, ki bo deležen evrov iz RTV blagajne, močno potrudil tudi Milan KUčan, pripravil igrano dokumentarni film o usodnih dogodkih v Prekmurju 1919. leta. Kučanov pripravljani odbor bo tudi oblikoval dve strokovni komisiji, ki bosta ocenjevali prispele predloge na natećaj za postavitev doprsnih kipov dr. Matije Slaviča in drugih pomembnih velmož, ki bodo postavljeni na aleji velikanov, pa tudi na platoju pred soboško stolno cerkvijo. Verjetno bo na izbor izvajalcev v veliki meri vplival idejno estetski vidik? Za vse, kar so si zamislili v tem odboru, v katerem so le redki, ki nimajo ali niso imeli v žepu rdeče članske izkaznice ZKS, bo potrebno zagotoviti vsaj pol milijona evrov. Sicer so včeraj na odboru ugotovili, da je treba Šarčevi vladi pustiti še nekaj časa, da zajame sapo, nato sledi dialog, kje in na kak način zagotoviti potreben denar.Pomurski župani, večina vsaj, nočejo slišati ničesar o denarnem razrezu po občinah za pol milijona evrov, ki ga je naredil Jevškov štab in jim ga skuša vsiliti preko sveta pomurske razvoje regije.

Menda naj bi do naslednjega sestanka že imeli pripravljen osnutek zgibanke s podrobnim programom, tudi na spletno stran so mislili. Kak evro bo tudi padel pripravljalcem celostne grafične podobe 100 letnice, ki bo nosila sporočilo “PREKMURJE V SRCU.” Priznam, vsak se bo ob tem kislo nsmejal, kajti od rdeče oblasti v prejšnji državi ta pokrajina ni dobila praktično nič, nič bolje ji ne kaže slovenski državi. Še vedno je na repu vseh statističnih pokazateljev razvitosti! Tudi v času, ko je bil Milan Kučan šef slovenske partije in pozneje predsednik države, Prekmurje zaradi tega ni bilo v boljšem položaju. Tudi zdaj ne bo, ker bomo Prekmurci le pasivni opazovalci dogajanj, ki jih bodo pripravili v Ljubljani najeti izvajalci, le ceh bomo morali plačati.

Kot da bi bral Leninovo revolucionarno biblijo Proletarska revolucija in renegat Kautsky. Prvi korak bodo novembrske lokalne volitve, na katerih želijo reformirani komunisti prevzeti oblast v največjih pomurskih občinah. To še posebej velja za Mursko Sobota, kjer je rdeči Jevšek že napovedal vnovično kandidaturo. 

boris cipot 

Mogoče vam bo všeč