Nekategorizirano

Lesboški požar je Evropo postavil pred humanitarno krizo.

Več kot 12 tisoč. migrantom je bilo ukazano, da zapustijo prenapolnjeno taborišče “Moria”, potem ko je ogenj leta  spremenil v pepel in  dotedanje prebivalce begunskega taborišča  pustil brez hrane in zavetja.

Največje taborišče je zagorelo pred tednom dni in ve se, da je bil požar namerno – po besedah ​​Kathimerinija je skupina 30 mladih Afganistancev po navedbah policije protestirala    priti osamitvi  okuženih migrantov z COVID 19. Požara ni mogoče popolnoma nadzorovati. “Vsaka bomba prizadene celotno regijo,” in migranti nimajo kam iti, so razpršili po celem  Lesbosu  iščoč streho ali zavetišče  po celem otoku.

Grčija je včeraj na pomoč poklicala Evropo, da bo solidarna več in bolj kot z  besedami, potem ko je Grčija  postala baza za migrante, ki so poskušali doseči zahodne države. Na tisoče brezdomnih migrantov že ustvarja napetosti na otoku. Tem besedam in povabilu  k večji solidarnosti Kyriakosa Mitsotakisa se je pridružila nemška kanclerka Angela Merkel želi, da Evropa pokaže več solidarnosti in odgovornosti pred morebitnim konfliktom.

Evropa si želi samo mladoletnikov

Po besedah  Merklove ​​bodo  v Nemčijo, Francijo in morda še nekaj drugih  državah po Mitsotakisovi prošnji bodo sprejeli  400 mladoletnikov brez spremstva iz preobremenjenega  Lezbosa  v celinsko Grčijo in naprej sprejele Nemčija, Francija. Pobudi se je pridružila Nizozemska, kasneje pa je nemški zunanji minister Horst Seehofer potrdil, da bo v Nemčijo odšlo do 150 mladoletnikov.

Po poročanju nemškega FAZ  je najmanj 10 držav pripravljenih sprejeti mladoletnike. Usoda ostalih pa ostaja negotova.

Predstavniki Vlade v Atenah pravijo, da bodo potrebovali več  dni, da bodo postavili začasna zatočišča za vse ki spijo na poljih , na parkiriščih in celo na pokopališču. Za potrebe migrantov so za migrante spraznili več trajektov  kamor je bodo  lahko začasno odšlo blizu 2000 ljudi. Nekateri od pobeglih pred požarom  ko so COVID 19 pozitivni so še vedno na begu oziroma tavajo po otoku.

“Najslabše begunsko taborišče na Zemlji”

Mitsotakis je bil kritičen do razmer v taborišču, katerega razmere že leta vzdržujejo nevladne organizacije,  še  ko je bi vodja opozicije, je poklical center za obdelavo  podatkov dokumentov, da uredijo vse da se rešijo sramote ki jo delajo Grčiji. “Grčija je dobila 1,6 milijarde evrov, vlada pa je ustvarila najhujša begunska in migrantska taborišča na svetu.”

Razmere v “Moriji” so v zadnjem letu še vedno predmet kritik, odkar je Mitzotakis in jegova vlada  na oblasti.

Kamp je bil zgrajen za približno 3000 ljudi, vendar je v najtežjih trenutkih migrantske krize število prebivalcev doseglo 20. “Human Rights Watch” imenujejo največji ” zapor na prostem”, po besedah ​​koordinatorja “Zdravnikov brez meja” pa je to “najslabše begunsko taborišče na svetu”.

 

Po navedbah “Kathimerini” je razpoloženje domačinov velika težava – saj oni , tako kot lokalne oblasti, na otoku ne želite novega migrantskega taborišča. Žandarmerija je dobila pooblastila da ustavijo vse migrante na poti proti  Mitileni, glavnemu mestu Lesbosa, v času ko delajo na izgradnji začasnih bivališč  za migrante.

Med tem  je podpredsednik  Evropske komisije Margaritis Shinas je dejal, da je nerazumljivo  da EU nima enotne migracijske politike. Dodall je, da upa  bodo predlogi Bruslja za nov migracijski pakt, ki bodo predstavljeni konec tega meseca,  naredile konec tem nemogočim razmeram.

Grki morajo dojeti da če si na periferiji Evrope so tudi skrbi temu primerne. Takrat v primeru težav, tokrat Grčije, si vzame časa za premislek od sprejemljivosti rešitve v svojih okoljih. Dvotirnost Evrope je vidna in razločna v tem primeru. Tokrat  glede migrantov, drugič pri čem drugem.

Quo vadis Elada?

 Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč