Nekategorizirano

Politični komplot župana Fištravca in SMC dr. Jasne Murgel Francu Kanglerju ukradel diplomo

Se spomnite januarja 2013, spoštovani in spoštovane!? Diskreditacijam, medijski gonji proti nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju, s položaja je odstopil na starega leta dan 2012, ni bilo videti konca. Granitnim vstajnikom in njihovim intelektualnim botrom, ki so si na čelu mariborske mestne občine zaželeli Andreja Fištravca, so se v gonji proti Francu Kanglerju pridružili tudi na mariborskih sodiščih. Spolitično sodbo sodnika Polegeka, ki ga je obsodil na sedem mesecev zapora, mu državni svetniki niso potrdili mandata državnega svetnika. 

V politični komplot vsesplošne diskreditacije Franca Kanglerja se je pridružila tudi mariborska fakulteta za uporabne poslovne in družbene študije  DOBA in mu 15. januarja 2013 odvzela naziv diplomiranega ekonomista. Obtožili so ga, da je večino svojega diplomskega dela kratko malo prepisal iz drugih virov, pri čemer jih ni ustrezno navedel kot vire. Toda pozor, pod sklep senata DOBE za ugotavljanje suma kršitve pri prioravi zaključne strokovne naloge, se je kot prva podpisala Fištravčeva politična sopotnica dr. Jasna Murgel, ki jo že naslednje leto najdemo med etičnimi SMC poslanci v DZ. 

Na politično kontaminiran sklep senata Dobe, ki mu je odvzel naziv diplomiranega ekonomista in o čemer so vsi slovenski dominantni mediji pisali z največjo privoščljivostjo, se je Franc Kangler pritožil na Upravno sodišče. Slepo in gluho za strokovna mnenja izr. prof. dr. Ervina Mauriča, izr. prof. dr. Boža Grafenauerja, rednega prof. dr. Ivana Rozmana, prof. dr. Ludvika Toplaka in izr. prof. dr. Milana Ojstrška, ki jih je priložil v pritožbi, ga je Upravno sodišče zavrnilo. Enako usodo je Kanglerjeva pritožba doživela tudi na Vrhovnem sodišču, ki prav tako ni upoštevalo strokovnih mnenj petih doktorjev znanosti, ki so seveda zrušili utemeljitev senata fakultete DOBA o odvzemu strokovnega naziva diplomirani ekonomist. 

V svojem strokovnem mnenju je izr. prof. dr. Milan Ojstršek z mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, je zapisal, da je v Kanglerjevi diplomski nalogi vsaj 42% njegovo avtorsko delo. S tem je na laž postavil sklep komisije senata DOBE, ki je nepravilno ugotovila, da naj  bilo kar 70% besedila prepisanega brez navedbe avtorja. S programom Safe Assign in orodja, ki so ga razvili na UM-FERI in po ročnem preverjanju, je dr. Ojstrškek prepričan, da so se na DOBI zmotili ali pa naklepno zavajali ter Kanglerju krivično odvzeli strokovni naziv diplomirani ekonomist. Po njegovem je  Kangler pravilno citiral članke in dodal tudi soavtorje. Po mnenju dr. Ojstrška lahko delo ustrezno ocenjujeta samo mentor in soocenjevalec, ki sta pri nastajanju dela sodelovala in se spoznata na tematiko. Januarja sta mentor Kanglerjeve diplomske naloge izr. prof. dr. Ervin Maurič in somentor izr. prof. dr. Boža Grafenauerja podala tudi svoje mnenje, da pri Kanglerjevem diplomskem delu nista zaznala plagiatorstva in nepravilnega citiranja. Podobno mnenje je podpisal tudi dr. Ludvik Toplak.

Kot rečeno, ne Upravno in ne Vrhovno sodišče nista upoštevala strokovnim mnenj omenjenih strokovnjakov, ki jih je Kangler dodal v svoji pritožbi na sklep senata DOBE. Vso zadevo je predal Ustavnemu sodišču, in to iz preprostega razloga, ker so mu bile s tem  tudi v tem primeru kršene temeljne človekove pravice. Franc Kangler je odločen, da v primeru, če ustavni sodniki ne bodo v njegovi pritožbi na sklepe senata DOBE, Upravnega in Vrhovnega sodišča, upoštevali strokovna mnenja priznanih visokošolskih strokovnjakov, temveč sledili spolitiziranim sodnim odločitvam, pravico poiskal na Evropskem sodišču za človekove pravice. Če ne slovenska sodišča, mu bo naziv diplomiranega ekonomista vrnilo sodišče v Strasbourgu.

Boris Cipot

Mogoče vam bo všeč