Nekategorizirano

Podjetnike je sovražni govor zelo prizadel

»Sovražni govor in stigmatizacija sta nas podjetnike zelo prizadela. Škoda je tako že nastala, saj smo postali negotovi glede bodočega poslovnega okolja. Investicije so se začele ustavljati, podjetniki smo začeli delati in razmišljati drugače. Sprašujemo se, kaj se je spremenilo v teh dveh mesecih, da še sami ne vemo več, ali smo v tej državi zaželjeni? Pričakovali smo, da se bodo ključni politiki jasno opredelili do sovražnega govora. Vsaka nestrpnost je za družbo in posel nevarna. Današnje srečanje nam je vlilo novega upanja. Predsednik republike Borut Pahor nam je povedal, da bo na prvem srečanju z novo vlado poudaril, da je treba okrepiti zaupanje med politiko in gospodarstvom,« je po današnjem sestanku s predsednikom republike Borutom Pahorjem dejal predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov Marjan Batagelj.

Predsednik republike Borut Pahor je delegacijo SBC – Kluba slovenskih podjetnikov danes povabil na sestanek. Vabilo je sledilo odprtemu pismu kluba, ki je prejšnji ponedeljek pozval državni vrh, naj se jasno in odločno odzove na napade nekaterih najvidnejših članov stranke Levica na slovenske podjetnike, ki so se zakonito in odgovorno odzvali na napovedane davčne spremembe, omenjene v koalicijski pogodbi.

Podjetnike širom države je močno zaskrbelo zaradi sovražnega govora do podjetnikov, širitve neresnic, nespodobne politične kulture, populizma, tendencioznosti, celo poziva k vzpostavitvi nekega drugega družbeno-ekonomskega sistema, in to z vsemi sredstvi na nedemokratičen način.

Odprto pismo SBC – Kluba slovenskih podjetnikov je v začetku prejšnjega tedna sledilo medlemu odzivu in molku politikov ob omenjenem ekscesu dela politike, saj je ta povzročil veliko negotovost med podjetniki. Obenem pa imajo takšni ekscesi izrazito negativen in nevaren vpliv na javno mnenje.

V SBC – Klubu slovenskih podjetnikov se strinjamo s predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki je na današnjem sestanku poudaril, da nihče nima pravice nikogar izključevati iz družbe in da je zelo pomembno medsebojno spoštovanje in dialog.

 

Obenem smo zadovoljni s predsednikovo napovedjo, da bo novi Vladi RS na prvem srečanju svetoval, naj okrepi zaupanje med socialnimi partnerji. Predsednik republike je danes ponovil tudi njegovo idejo z januarskega SBC Foruma o socialnem dogovoru, ki bi vključeval nižje davke, višje plače in prožnost trga dela. Vse to za zasebni in tudi za javni sektor.

Delegacija SBC – Kluba slovenskih podjetnikov je predsedniku republike predstavila tudi peticijo Za podjetno Slovenijo, ki jo je do 16. ure danes, v zgolj šestih dneh, podpisalo že več kot 1.500 podjetij in več kot 4.600 državljanov. Že konec prejšnjega tedna pa so jo podprle gospodarske organizacije, ki imajo v seštevku okoli 50.000 članov. Ta teden se podpori peticije pridružujejo še nove organizacije, množično pa jo podpisujejo podjetja in posamezniki.

SBC – Klub slovenskih podjetnik vabi k podpisu peticije vse, ki dobro vedo, da brez podjetne Slovenije ne bo socialne Slovenije.

Podpišejo jo lahko na spletni strani www.zapodjetnoslovenijo.si.

 

Podpora SBC – Klubu slovenskih podjetnikov iz Bruslja

SBC – Klubu slovenskih podjetnikov je pismo podpore v prizadevanjih za podjetnost in proti javnemu stigmatiziranju podjetnikov in podjetništva poslala CEA-PME, največja prostovoljna konfederacija zastopnikov malih in srednjih podjetij v EU. 

Walter Grupp, generalni sekretar organizacije, ki šteje 1,5 milijona podjetij, je med drugim zapisali: “V naši konfederaciji smo še posebej pozorni na spoštljiv odnos do podjetnikov. Delimo mnenje SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, da je nujno podpreti podjetnike, ki so močni inovatorji, ustvarjajo dodano vrednost, odgovorno plačujejo davke in prispevke, skrbijo za zaposlene in promovirajo podjetnost v celotni družbi. Za kaj takšnega mora država zagotoviti predvidljivo zakonodajno in davčno okolje. Le v takšnih razmerah bodo podjetniki v vsej EU še naprej lahko investirali v podjetja. Skupen cilj EU bi moral biti, da okrepimo evropsko gospodarstvo, od česar bodo imeli koristi vsi državljani EU.”

 

Mogoče vam bo všeč