Nekategorizirano

Dr. Milan Zver: Če bomo enotni in če bomo govorili z enim glasom, bomo lahko kos izzivom, ki čakajo EU

Evropski poslanec dr. Milan Zver je za Nova24TV komentiral nagovor predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja o oceni stanju v EU.

Ker gre za zadnji takšen nagovor osem mesecev pred evropskimi volitvami, dr. Zver ocenjuje, da je Juncker dobro izkoristil priložnost, da je evropski, pa tudi svetovni javnosti, opisal dosežke EU v tem mandatu in nakazal nekatere smernice za prihodnost.  »Predvsem je izkoristil priložnost in se pohvalil z nekaterimi gospodarskimi in socialnimi dosežki v okviru EU po letu 2014.  Gre zlasti za to, da je EU izstopila iz hude finančne in gospodarske krize, utrdila je gospodarsko rast, povečala je stabilnost,« je dejal dr. Zver. »Tudi stanje na socialnem področju se je precej izboljšalo. Brezposelnost je v praktično vseh državah članicah bistveno padla, tudi število brezposelnih mladih se je prepolovilo,« je še naštel dr. Zver in nato postregel s podatkom, da je pred tremi leti bilo približno 6 milijonov mladih brez službe, danes pa je ta številka padla na približno  3 milijone.

»Juncker se je pohvalil  tudi s poglabljanjem gospodarske in monetarne unije,« je spomnil dr. Zver in dodal, da je predsednik Evropske komisije prepričan, da lahko edino močna EU, tako v gospodarskem kot monetarnem smislu, igra pomembno vlogo v svetovnem merilu. »Brez močnega evra Evropska unija ne bo mogla biti dovolj konkurenčna na globalni ravni,« je še dr. Zver povzel misel Junckerja.

Evropski poslanec je besede Jean-Clauda Junckerja, da »želi iz nepopolne Evropske unije narediti popolno Evropsko unijo« označil kot nekoliko voluntaristične, kajti nobenega sistema po mnenju poslanca ni mogoče narediti popolnega.

Mogoče vam bo všeč