Nekategorizirano

PODANA KAZENSKA OVADBA ZOPER MARJANA ŠARCA

Potem, ko je Vlada RS razkrila težko pričakovano poročilo o nabavah zaščitne opreme in ventilatorjev, ki smo ga na našem spletnem portalu Nova24TV objavili v celoti, so na plano prišli podatki, do katerih javnost v preteklosti ni imela dostopa. Ker poročilo najbolj bremeni preteklo vlado z Marjanom Šarcem na čelu in uslužbenca Zavoda za blagovne menjave Ivana Galeta, je padla že prva kazenska ovadba.

Raziskovalni novinar Mitja Lomovšek se je namreč po branju poročila na 84 straneh odločil, da predlaga kazenski pregon in uvedbo pripora zoper Marjana Šarca in Ivana Galeta. Namreč, kot piše v poročilu, že površen pregled osnovnih dejstev in zaporedje dogajanj v svetu, EU in v Sloveniji v februarju in marcu 2020 kaže, da Šarec kot predsednik vlade očitno ni vestno ravnal v službi.

 Šarčevo ravnanje oziroma opustitev dolžnega ravnanja vsebuje poleg znakov kaznivega dejanja nevestnega dela v službi (258. člen kazenskega zakonika) tudi elemente kaznivega dejanja po 177. členu kazenskega zakonika, ki pokriva področje ukrepanja za omejitev prenašanja nalezljivih bolezni.

 “Ker obstaja nevarnost vplivanja na priče, kar je priporni razlog, za oba osumljenca predlagam uvedbo pripora, ki seveda ne sme trajati več kot šest mescev do vložitve obtožnice in pa dve leti (skupaj ne več kot dve leti in pol) v času sojenja. Zahtevam torej uvedbo pripora, svojo nedolžnost pa naj dokazujeta iz pripora,” je poudaril in dodal, da naj zakon velja za vse,« dodaja Mitja.

 Poročilo kot sporni izpostavlja prav dve pogodbi z MD Global in Oeco. Obe je podpisal Gale. Prva sporna stvar pri pogodbah, ki jih je podpisal je, da je bila prvotna vrednost pogodb 29.238.015 evrov, nato pa je podpisal za 3 pogodbe od 11 podpisal anekse v vrednosti kar 39.828.000 evrov. Med temi podjetji sta prav MD Global in Oeco, podjetji, ki se ne ukvarjata z zaščitno opremo. V pogodbi s podjetjem Oeco je  cena ponujenih zaščitnih mask zrasla s prvotnih 3 milijona evrov na 4.900.000 evrov. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo soglasja za aneks ni podalo. Pogodba s podjetjem Oeco je bila v celoti stornirana.

 Poročilo Šarca posredno obtožuje nevestnega opravljanja svoje funkcije. 13. marca, na prvi dan nove vlade, je bilo namreč v skladiščih blagovnih rezerv le 3210 mask tipa FFP3, 76.700 kirurških mask, 1.725.190 rokavic, 3.630 zaščitnih oblek in 4.900 kilogramov dezinfekcijskih sredstev. Šarec je namreč trdil, da je zaščitne opreme dovolj. 

 

Mogoče vam bo všeč