Nekategorizirano

Krizni ocvirki dr. Vinka Gorenaka: Zaradi razrešitve šefa NPU Muženiča levičarji histerično zahtevajo izredno sejo

Danes odmevajo tri zadeve, ki dejansko sploh ne bi smele odmevati. Morda se sprašujete zakaj ne bi smele odmevati. Odgovor se skriva v razsuti in presenečeni opoziciji, ki dela kraval s pomočjo dominantnih medijev. Seveda gre za vprašanje včerajšnje zahteve koalicije po tem, da se ustanovi preiskovalna komisija DZ, ki naj razišče vse morebitne nepravilnosti v zvezi z nabavo zaščitne opreme za boj s smrtonosnim virusom, odmeva tudi poročilo vlade na to isto temo, pa tudi menjava šefa NPU Darka Muženiča.

Svetovne primerjave in poročila kažejo na to, da je Slovenija ena tistih držav, ki sodi v sam vrh uspešnosti v boju s smrtonosnim virusom, zato bi ob povprečno neodvisnih medijih in objektivni opoziciji dejansko lahko čestitali eden drugemu zlasti pa bi lahko čestitali ljudem, ki se držali ukrepov. Seveda gredo čestitke tudi zdravnikom in medicinskim sestram, ki so delali v nemogočih razmerah. Vsi skupaj pa smo dosegli praktično nemogoče. Sredi marca je kazalo na več tisoč mrtvih, danes je vse drugače. Nobena preiskovalna komisija in nobeno poročilo vlade zato sploh ne bi bilo potrebno, a v Sloveniji je vse drugače. Da ne govorim o menjavi šefa NPU. O taki menjavi bi drugod ob svetu poročali le med manj pomembnimi novicami, a pri nas je vse drugače.

1. Opozicija je že pol meseca in več napovedovala ustanovitev preiskovalne komisije. Tako komisijo bi pozdravili, jo podprli in se ji pridružili. Tako pa so govorili in govorili in nič naredili. Na koalicijski strani je zato šele v ponedeljek pozno popoldan padla odločitev, da bomo zahtevo za preiskovalno komisijo, ki naj bi raziskala morebitne nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme, predlagali kar sami. Dve osebi, deset ur dela, preverjanja podatkov in pisanja in zahteva je bila vložena v proceduro v DZ. Takrat pa vik in krik opozicije, Marjana Šarca in dominantnih medijev. Kar vsulo se je, hudo pametni so bili. 

Preiskovalna komisija je orodje opozicije. To je zloraba. Sami sebe bodo preiskovali. Vrana vrani ne izkljuje oči.

To je tako kot da bi lisici dal čuvati kokoši in še bi lahko naštevali. Končno so v opoziciji po šoku prišli k sebi, stopili pred mikrofone dominantnih medijev, ponovili vse obtožbe in floskule, ter napovedali, da bodo tudi oni vložili zahtevo za preiskovalno komisijo, ki naj bi preiskovala nabave zaščitne opreme. In so strumno odkorakali nazaj v DZ, takrat še ne vedoč za avtogol. Preko twitter profila sem jim sporočil, da to po poslovniku pač ni mogoče, lahko pa se pridružijo koaliciji in enakopravno sodelujejo v preiskovalni komisiji. In v čem je bistvo njihove užaljenosti? Opozicija bi preiskovala obdobje od 13.2020 naprej, naša zahteva pa je da se preiskuje obdobje od 1.2.2020 naprej. To pa je za njih problem. Ob predaji poslov je Šarec zapustil tudi prazna skladišča zaščitne opreme in to jih boli. Tega pač nebi preiskovali. Ne, ne ne bo šlo.
2. Danes je Vlada v DZ poslala izjemno izčrpno, ki govori o zalogah zaščitne opreme v skladiščih in seveda o vseh nabavah zaščitne opreme po prevzemu vlade 13.3.2020 vse do 30.4.2020. Poročilo je napisano na 81. straneh od tega je obdobju Šarčeve vlade namenjenih 15 strani obdobju Janševe vlade pa vse ostale strani. Poročilo ima številne priloge v obliki tabel, ki jih niti štel nisem. Poročilo je bilo že poslano kriminalistični policiji in računskemu sodišču, da preiščejo morebitne sume kaznivih dejanj, poslano pa bo tudi drugim nadzornim institucijam. In današnje ocene opozicije in dominantnih medijev. Seveda gromovniško. Poročilo vso krivdo vali na Šarčevo vlado, sami so pisali poročilo, da bi prikrili nepravilnosti in morebitna kazniva dejanja, vsega je kriv Šarec ministri pa nič in podobno. Pa kaj naj si mislim. Vesel sem da sodelujem z ekipo, ki je reševala življenja. Ker poročilo poznam, lahko le zamahnem z roko in rečem, Bog jim odpusti, saj ne vedo kaj delajo.  
3. Popoldan pa še zamenjava Darka Muženiča, šefa Nacionalnega preiskovalnega urada. Ja grozno, opozicija je že na nogah, že napovedujejo izredno sejo pristojnega odbora Državnega zbora. Obsežni so tudi skrajno pristranski prispevki v dominantnih medijih. Ti poročajo o tem, da je minister zamenjal nekdanjo generalno direktorico z Antonom Travnerjem, ta je zamenjal šefa kriminalistov Lindava, danes pa še šefa NPU Muženiča. Ja grozno a ne, seveda za nepoznavalce, za mene ne. Ja kako pa je bilo vse po letu 2000? Z redkimi izjemami so bili posameznikih na teh delovnih mestih vedno zamenjani seveda ob nastopu novih vlad. Še več dogajale so se čiste zlorabe, kot je bila tista leta 2010, ko je ministrica Kresalova namenoma spremenila zakon, tako da je bil izbran točno določen generalni direktor. Mislim na Janka Gorška. 

Danes pa vik in krik, napoved izredne seje pristojnega odbora DZ in še kaj. Dominantni mediji pa: Muženič je preiskoval nabave zaščitne opreme, pa financiranje medijev iz tujine in podobno. Ja pa ja. Kdo pa ve koga preiskujejo? Nihče pa me ne bo prepričal, da gre v primeru Muženiča za vele strokovnjaka kriminalistične stroke. Kot že veste je pred tem vodil Urad za preprečevanje pranja denarja in to v času, ko so Iranci mirno oprali milijardo dolarjev. Dominantni mediji pa ponovno zavajajo. Trdijo, da je bil Muženič nezakonito razrešen, saj naj ne bi dal soglasja k razrešitvi. Ja od kdaj pa mora tisti, ki je razrešen dati soglasje k svoji razrešitvi? Zakon, ki to ureja je nastal leta 2013, je nastal pod mojo taktirko in ga poznam, zato lahko jasno povem, da je bil Muženič razrešen povsem zakonito.

Mogoče vam bo všeč