Nekategorizirano

Po Trumpovem priznanju Jeruzalema za glavno mesto Izraela

V dvomilijonski muslimanski Gazi, ki je že dobro desetletje pod kontrolo skrajne palestinske islamske organizacije Hamas, živi tisoč glava skupnost kristjanov. V tej majhni krščanski skupnosti božič proslavijo z večerjo v družinskem krogu in odhodom v cerkev na polnočnico. Po tem, ko so  ZDA priznalo Jeruzalem kot prestolnico Izraela, so v zadnjih dveh tednih na meji krvavi spopadi. Izraelske zračne sile so po palestinskih napadih z obalnega območja na Gazo izvedle več zračnih napadov  na baze Hamasa, pri čemer je bilo ubitih šest Palestincev in  več sto ranjenih. Vseeno je tudi v teh posebnih pogojih ob božiču kristjani ne izneverijo tradiciji. “Božič tukaj je zelo, res zelo lep,” pravi katoliški duhovnik Mario da Silva,  38-letni Brazilec, ki  živi v Gazi od leta 2012 in skrbi za 138 vernikov. Približno 1.000 drugih kristjanov v Gazi pa pripada grški pravoslavni cerkvi.

Decembrski čas za duhovnika Mara da Silvo mineva v obiskovanju vernikov. S 30 mladimi pomočniki poskrbi bolne, za darila, na domovih pojejo božične pesmi, blagoslavlja njihove domove. Pretekli teden je iz Jeruzalema  v Gazo prispel  latinski patriarh in nadškof Pierbattista Pizzaballa in v tamkajšnji cerkvi, ki se skriva za visoko kovinsko ograjo, daroval božično mašo. Sicer pa tamkajšnja krščanska skupnost praznuje božič 25. decembra s sveto mašo in skupno večerjo za okoli 600 ljudi, sledi družabni del z  igro bingo. Veliko pa se jih odloči, da sveto noč preživijo v Betlehemu in Jeruzalemu, v tamkajšnjih cerkvah Kristusovega rojstva in Svetega groba, vendar je pot do pridobitve vstopnega dovoljenja v Izrael dolga in mukotrpna.

Abir in Nabil Masad sta skupaj s svojimi štirimi otroci vložila prošnje za izdajo vstopnega vizuma v Izraelu. Nabila, ki prihaja iz Zahodnega brega in je katoliške veroizpovedi,  želi obiskati svoje sorodnike v Izraelu, njen mož Abir je pripadnik grške pravoslavne cerkve. “Do Trumpovega priznanja Jeruzalema za glavno mesto Izraela je bilo  enostavno potovati med Gazo in Ramalo na Zahodnem bregu,” pravi Abir Masad. Zdaj lahko le upa, da dobijo dovoljenje Izraela za obisk ob tem  krščanskem prazniku. Sicer pa  družina Masad v cerkev prihaja ob petkih in nedeljah. »Udeležba je slaba, le kakih 30 ali 40 vernikov pride, ženske  morajo preko pražnjih oblačil, tudi kakšnega krajšega krila, nositi črne muslimanske plašče, ki se jih znebijo šele ob vstopu  v cerkev. Tako je pač, če si manjšina sredi ekstremne muslimanske večine, nam kristjanom tukaj ni lahko,« sklene Abir. Da so se zanje razmere še bolj poslabšale po tem, ko so ZDA priznale Jeruzalem za glavno mesto Izraela, pa čutijo vsak dan in na vsakem koraku, dodaja Abir, ki je že pet let brezposlen, zaradi izraelske blokade Gaze pa nikakor ne najde službe.Že zato, ker je kristjan, zanj v Gazi ni dela.

Mogoče vam bo všeč