Nekategorizirano

Kdo bo dokončno zrušil implementacijo razsodbe Arbitražnega sodišča?

Jožef Horvat, poslanec NSI in predsednik odbora za zunanje politiko Državnega zbora, je za naš spletni časopis V FOKUSU  posredoval svoja razmišljanja o 29. decembru, ko naj bi se končal rok pričetka implementacije razsodbe haaškega tribunala o meji s Hrvaško.

 

»Pozdravljam srečanje predsednikov Vlad Republike Slovenije (RS) in Republike Hrvaške (RH), ki je bilo 19. decembra v Zagrebu. Nisem pričakoval preboja v postopku implementacije razsodbe Arbitražnega sodišča. Dejstvo je, da bo ta postopek zelo dolg in naporen. Sestavljen bo iz mnogih majhnih korakov. Ali je bil 19. decembra v Zagrebu narejen prvi korak, bomo dobili podrobnejši odgovor na 102. redni seji Odbora za zunanjo politiko (OZP), ki sem jo sklical za petek, 12. 1. 2018, ob 12. uri. O tem sem obvestil predsednika Vlade s pismom dne 20. 12. 2017, v katerem ga naprošam, da Vlada OZP-ju v skladu s petim sklepom 1. nadaljevanja 57. nujne seje OZP (https://url.sio.si/zKC) pošlje ustrezno gradivo o poteku implementacije razsodbe Arbitražnega sodišča, ki bo osnova za razpravo.

 

Obisk predsednika Vlade dr. Cerarja v Zagrebu razumem kot spoštovanje priporočila OZP, ki je Vlado pozval k prizadevanjem za nadaljnji dialog z RH, obenem pa dodal, da je osnova za dialog razsodba Arbitražnega sodišča, ki je mednarodnopravno zavezujoča v enaki meri tako za RS kot za RH.

 

Slovenija še vedno ima na svoji strani, ali bolj točno povedano na strani zahteve po spoštovanju vladavine prava, najpomembnejše države članice EU in Evropsko komisijo. Toda to ni dovolj. Slovenska Vlada, predvsem pa slovenska (tiha) diplomacija, bo morala še dolgo vlagati velike napore do dokončne izvršitve razsodbe Arbitražnega sodišča.

 

Obžalujem, da si je te dni šef slovenske diplomacije privoščil velik spodrsljaj, morda lahko govorimo celo o mednarodnem škandalu, ko je izjavil: “Vendar dokler ne bo spoštovana arbitražna odločba, dokler ne bo implementirana, bo Slovenija vedno dala negativno mnenje glede Schengena. Ne moremo imeti znotraj Schengena države, ki ne ve, kje je meja med dvema državama,” je dejal Erjavec in odrekel podporo Slovenije članstvu RH tudi v družbi najrazvitejših držav (OECD): “In država, ki nima neodvisnega sodnega sistema, ki ne spoštuje mednarodnega prava, ne more postati članica kluba najbolj razvitih držav.”

 

Takšni retoriki šefa diplomacije lahko pripišemo oznako diplomatski primitivizem, ki škodi državi Sloveniji in generira ključno vprašanje, kdo je ministru Erjavcu dal pooblastila za takšne napovedi, ki so razburile evropsko politično javnost, ki sedaj Slovenijo postavlja v slabo luč. Erjavec za svoje izjave nima podlage v sklepih OZP. To pomeni, da je prestopil tudi določbe Zakona o zunanjih zadevah, ki določa da ”Ministrstvo za zunanje zadeve v okviru pristojnosti Vlade izvaja opravljanje zunanjih zadev v skladu s splošnimi usmeritvami, ki jih določa Državni zbor.”

 

Predsednik Vlade Miro Cerar bi moral Erjavca po njegovih več zaporednih polomijah umakniti s funkcije ministra za zunanje zadeve. Tega najbrž ne bo storil, ker mu pomeni koalicija, čeprav ”razštelana”, več kot država Slovenija, ki te dni praznuje Dan samostojnosti in enotnosti.

 

Kaj bodo v mednarodni skupnosti pomenile Erjavčeve napovedi, bomo videli kmalu po Novem letu, ko se Slovenija nadeja izdatnejše pomoči Evropske komisije pri izvršitvi razsodbe Arbitražnega sodišča. Če je že Arbitražno sodišče v Haagu Erjavca javno opozorilo na njegove nepremišljene izjave na lokalnih televizijah v zvezi z napovedovanjem razsodbe, tokrat ponovno lahko ugotovimo, da nas njegov diplomatski primitivizem zgolj oddaljuje od izvršitve razsodbe Arbitražnega sodišča. Njegov cilj nikoli ni bila država Slovenija. Njegov cilj je zmaga na volitvah, pa naj davkoplačevalce stane kar hoče.«

 

Jožef Horvat

poslanec NSi

 

Mogoče vam bo všeč