Nekategorizirano

Po svetu zaskrbljeni nad dogajanji v Sloveniji, sprejeta Resolucija o Sloveniji

Na Zelenortskih otokih poteka zasedanje izvršilnega odbora Zveze sredinskih demokratov (Centrist Democrat Internationnal, IDC-CDI), ki je največje združenje desnosredinskih strank na svetu, v katero je polnopravno včlanjenih 86 strank iz vsega sveta, v vodstvu te zveze pa so aktualni ali bivši predsedniki vlad in držav z vseh celin. IDC-CDI vključuje stranke, katerih vrednote temeljijo na solidarnosti, pravičnosti, spoštovanju človekovih pravic in svoboščin, dostojanstvu, demokratičnosti in trajnostnemu razvoju. Zasedanja izvršilnega odbora se udeležuje tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je od leta 2015 tudi podpredsednik te organizacije. Na tokratnem zasedanju izvršilnega odbora so voditelji političnih strank razpravljali tudi o Sloveniji in soglasno sprejeli tudi resolucijo, ki jo v celoti objavljamo. 

Zveza sredinskih demokratov – Centrist Democrat International

Resolucija o Sloveniji

IDC-CDI:

– izraža resno zaskrbljenost glede stanja političnih in gospodarskih zadev v Sloveniji, potem ko je manjšinska vlada prevzela oblast septembra 2018. Vlado sestavlja pet manjših levih in liberalno-levih strank, ki so bile na zadnjih parlamentarnih volitvah poražene, podpira pa jo skrajno leva stranka Levica, ki je uradno v opoziciji. Ta stranka zagovarja venezuelski družbeno-politični sistem, hvali komunistične diktatorje in nasprotuje zavezništvu v zvezi NATO. Vlada je napovedala načrte za uvedbo visokih davkov na uspešna podjetja, zato so nekateri že preselili svoje obrate v druge države.

– poudarja potrebo po nepristranskem in neodvisnem sodstvu v Sloveniji. V tem kontekstu se poraja zaskrbljenost, da so ključne institucije, ki naj bi delovale nepristransko, kot braniki demokracije in pravne države, v veliki meri postale vplivni instrument globoke države oziroma združbe starih znancev (‘old boys network’), ki delujejo pod okriljem levega bloka in katerih namen je zatrtje politične opozicije.

– nadalje izraža skrb glede najnovejših primerov preganjanja neodvisnih medijev, novinarjev in kritičnih intelektualcev, katerega cilj je utišati kritično javnost. Med drugimi izstopa zaskrbljujoči primer pregona dr. Tadeja Strehovca, generalnega tajnika Slovenske škofovske konference, ki je obtožen sovražnega govora zaradi podpore katolikom, ki so molili za nerojene otroke in zagovarjali katoliško doktrino glede splava.

– poudarja, da lahko ignoriranje volje ljudi, prepričljivo izražene na zadnjih parlamentarnih volitvah, vodi do zmanjšanega zaupanja v že tako oslabljene demokratične procese in lahko povzroči dolgoročno politično nestabilnost.

– izraža svojo polno podporo zmagovalcu zadnjih parlamentarnih volitev, predsedniku Slovenske demokratske stranke in bivšemu premierju Janezu Janši, ter prepričanje, da Slovenija potrebuje desnosredinsko vlado, ki jo vodi stranka z večinsko podporo, za bolj uspešno, demokratično in zdravo prihodnost.

Zelenortski otoki, 26. 11. 2018

Vir: sds.si

Mogoče vam bo všeč