Nekategorizirano

Po številu registriranih okužb s COVID-19 Rusija že na drugem mestu na svetu!

V zadnjih 24 urah so v Rusiji odkrili 10.899 okužb s koronavirusom, so sporočili iz vladnega  kriznega sedeža za COVID 19. Skupno število primerov je preseglo 232 tisoč ljudi – po tem kazalcu je Rusija že na 2. mestu, za Združenimi državami Amerike, ki imajo  več kot  1,3 milijona primerov le ZDA.

Povišanje je že deseti dan zapored od začetka maja  in presega 10 tisoč bolnikov dnevno. Dan prej je bilo ugotovljenih rekordnih 11,6 tisoč primerov. Število umrlih na dan, odkar se je izbruh začel, je že tretjič preseglo 100 ljudi, v Moskvi je po uradnih statistikah umrlo 55 ljudi, v  preostalih regijah  še 52.

V Moskvi od danes naprej je zavezujoč režim  nošenja mask. Kljub temu je polovica okuženih, 5.400 oseb iz Moskve, Podmoskovje še nekaj dni manj kot tisoč obolelih.

Poleg moskovske regije so po rasti števila obolelih daleč spredaj še Sankt Peterburg in Nižnji Novgorod, področja kot so Krasnojarsko ozemlje (+227), Sverdlovsk (+211) in Dagestan (+116) beležijo prav tako očitono rast števila okuženih. V prvih 6 po številu primerov Murmanske regije daleč na severozahodu, kjer se je stanje v zadnjih dneh stabiliziralo, je le 12 novih primerov.

Zaskrbljujoča je novica, ki je danes obkrožila svet, je požar v bolnišnici Sveti Jurij v Sankt Petersbourgu na oddelku  intenzivne nege, kjer se zdravijo pacienti okuženi z COVD 19. Umrlo je pet pacientov okuženih s coronavirusom. Požar pa je nastal zaradi samovžiga  respiratorja, ki ga je povzročila preobremenjenost aparata. To je še enkrat več za poudariti, kaj pomeni oprema in kaj pomeni oprema v zadostnih količinah. Pa prenapolnjene bolnišnice in zdravstvene ustanove.

Pa kljub temu Putin rahlja ukrepe.  Kljub naraščajočemu številom okuženih. Po Putinu najbolj pomemben enotni ukrep je vrnitev na delo. Med drugim je v nagovoru prebivalstvu dejal:« “Od jutri, 12. maja, se bodo plačane počitnice, ki veljajo po državi in ​​v vseh gospodarskih panogah, končale.«  Pred tem je za cel april razglasil kolektivne počitnice za zajezitev širjenja epidemije s koronavirusom. Zdaj, ko najbolj zraste, pa na delo. To dela »Vladar«.

V ruskih regijah razmere  s koronavirusom so  drugačne, kar lahko lokalne oblasti po lastni presoji omilijo ali poostrijo ukrepe za obvladovanje virusa. V mnogih mestih so rokavice in zaščitne maske že obvezne v prometu in supermarketih.

Glede na veliko število okuženih in malo mrtvih pa ruski zdravniki  to pojasnjujejo z navedbo, da dajejo v statistiko le jasne smrtne primere s COVID-19,  ki so bili identificirani kot taki. Niso  zajeti tisti, ki imajo še pridružene bolezni.

Tudi za to je treba številke smrtnih žrtev vzeti z rezervo oziroma z variabilo do trikrat višjo, kjer je bil prisoten covid 19, pa ga statistika ni zajela.

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč