Nekategorizirano

Super ženske, ki so pretresle dolgočasno gastro sceno na Dunaju

S povprečja vsakodnevne dunajske ponudbe, zrezkov, klobas, Schwarzwald torte in balkanskih jedi z žara, se je v zadnjih letih izcimilo nekaj presenečenj! To so koncepti zdrave kuhinje, za katero stojijo ženske.

Pionirke svežega veganskega sladoleda 
Če vidite kolono ljudi, ki stoji pred vrati v več soseskah, bi morali vedeti, da tam ne delijo ničesar zastonj. Gre za salon sladoleda Veganista, ki so ga prvič odprli leta 2013 in se še naprej širi.

Brez dodatkov, kot so barve in sredstva za izboljšanje okusa, iz svežih organskih sestavin, so veganske sestre naredile revolucijo pri izdelavi sladoleda.

Cecilia Havmöller in Susanna Paller ponujata vznemirljive okuse, kot so matcha, bazilika, makovo seme, kombinacija semen kokosa in chia ter borovnice in sivke z osnovo iz riževega, mandljevega, kokosovega ali ovsenega mleka.

Veganski sladoled ne vsebujejo rafiniranega sladkorja, sladkan je izključno z javorjevim in agavinim sirupom, prav tako so posebej označeni tudi sladoledi za diabetike.

Inovativne sestre so poleg Vegana odprle tudi La La jedilnico z vegansko hrano. Super generacija nove hrane, sveže iztisnjeni sokovi, sklede s sladkimi in slanimi mešanicami v notranjosti, ki vas bodo zagnale naravnost v LA.

Swing kuhinja – veganska hitra hrana, ustvarjena iz ljubezni do živali
Neverjetna veganska različica Nuggets z omako BBQ, ki bo zlahka prepričala skeptike in največje ljubitelje mesa, so železni repertuar na jedilniku verige kuhinj hitre prehrane Swing kitchen.

V ponudbi so tudi različni burgerji in ocvrt sladki krompirček, ki se odlično ujema z osvežilno baziliko in limetino omako. Veganska torta iz mandljev in nugatov in tiramisu, to je le nekaj sladic, s katerimi si lahko posladkate življenje.

  							 

Ker so plastiko zaradi okoljskih razlogov vrgli iz restavracije, boste sok pili z bambusovo slamico.

Največji hit pa je Swing cola, ki po vsakem požirku pusti češnjev okus v ustih.

Za tem konceptom stoji še ena neverjetna ženska in podjetnica Irene Schillinger, katere pot do veganstva se je začela že v zgodnji mladosti, ko je starše vprašala: “Zakaj nekatere živali jemo, nekatere pa ne?” Danes je v Avstriji 6 franšiznih burgerjev, dva v Berlinu in eden v Bernu.

“Simple raw bakery” kuhinja, motivirana za pot do ozdravitve

Gabriele Danek se je pred desetimi leti lotila svoje podjetniške avanture s povsem novim načinom prehranjevanja. Želela je narediti pecivo, ki bi bili zelo okusno, četudi ne bi vsebovalo sladkorja in glutena, za povrh pa ne bi bilo pečeno. Pustolovščina se je začela z boleznijo v družini, zaradi katere je odpotovala v New York na akademijo priznanega gastronomskega inovatorja Matthewa Kenneyja, da bi se naučila pripraviti surove obroke. Sicer pa surova ali ‘surova’ prehrana vključuje živila na rastlinski osnovi, ki so bila predelana na 42 stopinj Celzija, da zadržijo čim več hranilnih sno vi.

Po vrnitvi na Dunaj so bili vsi navdušeni nad njenimi sladicami, ki jih že 10 let streže čudovitem lokalčku na območju mestnega jedra, imenovanem ‘Preprosta surova pekarna’.

Pozimi za posebno vzdušje poskrbi odprt kamin, poleti pa terasa v coni za pešce. Vsekakor ne smete zamuditi surovega bananinega kruha, črne gozdne torte, cmokov z jagodami ali makovimi semeni ter avokada. Nazdravimo z mladim kokosovim sokom.

NENI – gastro imperij matere, rojen kot v krizi srednjih let
Vse se je začelo z restavracijo na tržnici na Dunaju leta 2009, nato pa so se lokali začeli odpirati po vsej zemeljski obli. Danes ima NENI odprte restavracije v Tel Avivu, Berlinu, Hamburgu, Münchnu, Zürichu, Majorki, Kölnu, Parizu in Amsterdamu.

Orientalska kuhinja Haya-e Molcho je prerasla iz hobija v gastronomski imperij. Mati štirih otrok iz Tel Aviva je svoje prve korake v gostinski dejavnosti začela s kuho hrane za rojstne dneve svojih štirih sinov, na katerih se je zbralo tudi do 200 ljudi. Ko sta se sinova pri 40 letih osamosvojila, je zapadla v krizo in začela kuhati. Danes ji trije sinovi pomagajo pri poslu in zelo je vesela, da ji je uspelo družino obdržati skupaj.

														 

V medijih so zapisali: Zgradili bomo imperij! In res so uspeli, njihove izdelke, kot so hummus, orientalske solate in falafel, pa ponujajo tudi supermarketi. Karizmatična Haya je v restavraciji ustvarila jedilnik, ki ga je pobrala iz svojih nomadskih potovanj v orientalske države. Bodite prepričani, da poskusite večnadstropne krožnike  z različnimi okusi hummusa s toplim pita kruhom, rdečo shakshuko, pečenim jajčevcem, s sladkim krompirjem in papriko, falafelom ali sabičem – priljubljenim prigrizomk z izraelskih ulic. Priporočilo sladice: karamelizirani ananas rum posut z limeto, roza poprom in olivnim oljem, postrežen z domačim kokosovim sladoledom. Treba je opozoriti, da so vse omenjene gastro dive objavili kuharske knjige, gostujejo v kulinaričnih televizijskih oddajah, prav tako imajo tečaje kuhanja.

Mogoče vam bo všeč