Nekategorizirano

Pijače za zmanjšanje smrtnosti

Z Japonske prihajajo nove raziskave o pozitivnih učinkih uživanja zelenega čaja in kave za ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2. Trdijo, da ta kombinacija potencialno zmanjša tveganje smrtnosti zaradi vseh vzrokov za 63 odstotkov pri ljudeh, ki pogosto (vsaj enkrat na dan) uživajo te pijače.

Prejšnje študije so že poudarile zdravstvene koristi zelenega čaja, ki kažejo, da zmanjšuje tveganje za razvoj diabetesa, izboljšuje nadzor glukoze in občutljivost na inzulin. Nova študija, ki so jo izvedli japonski znanstveniki, je bila sestavljena iz opazovanja, kako uživanje zelenega čaja vpliva na ljudi, ki že imajo sladkorno bolezen.

Ljudje, ki so na dan popili več kot štiri skodelice zelenega čaja, so imeli po petletni študiji 40-odstotno manjše tveganje za smrt. Tako kot zeleni čaj tudi kava dokazano zmanjšuje tveganje za razvoj sladkorne bolezni, vendar so znanstveniki raziskali tudi, kako kava vpliva na ljudi, ki že imajo sladkorno bolezen. Študija je bila objavljena v reviji BMJ Open Diabetes Research & Care in navaja, da pitje dveh ali več skodelic kave čez dan zmanjša skupno smrtnost za 41 odstotkov.

Mogoče vam bo všeč