Nekategorizirano

Znanstveniki so razvili masko, ki v eni uri uniči viruse in bakterije

Raziskovalci na Univerzi v Kaliforniji v Davisu v ZDA so oblikovali novo masko za obraz na osnovi tkanine, ki lahko uniči do 99,99 odstotka bakterij, virusov in drugih patogenov v eni uri izpostavljenosti dnevni svetlobi.

Raziskovalci so poudarili, da lahko to masko operemo 10-krat in jo lahko neprekinjeno izpostavljamo sončni svetlobi vsaj sedem dni. To ne bo poslabšalo njegove protimikrobne aktivnosti. Študija je bila objavljena v reviji ACS Applied Materials and Interfaces.

Raziskovalci so nameravali oblikovati novo bombažno tkanino, ki bo sprostila reaktivne kisikove vrste (ROS), ko bo izpostavljena dnevni svetlobi, pri čemer bo uničila mikrobe na površinah tkanin, hkrati pa bo pralna, ponovno uporabna in varna za uporabnika. Raziskovalci so na navaden bombaž pritrdili protimikrobne tkanine s pozitivno napolnjenimi verigami 2-dietil aminoetilklorida (DEAE-Cl).

Poleg tega so raziskovalci ugotovili, da lahko ljudje svojo platneno masko razkužijo med kosilom zunaj na soncu ali tako, da preživijo dlje pod pisarniškimi lučmi, ki so veliko manj intenzivne kot sončna svetloba.

Raziskovalna skupina je ugotovila, da je fotosenzibilizator v eni uri izpostavljenosti dnevni svetlobi ubil 99,9999 odstotkov bakterij v tkivu in inaktiviral 99,9999 odstotkov bakteriofaga T7 – ​​virusa, za katerega se domneva, da je bolj odporen proti ROS kot nekateri koronavirusi – znotraj pol ure.

Tkanina zagotavlja obetavne rezultate pri proizvodnji mask za obraz in zaščitnih oblek za večkratno uporabo, antibakterijskih ali protivirusnih mask, so povedali raziskovalci, poroča Business Line

Mogoče vam bo všeč