Nekategorizirano

Peter Jančič: Levico bi v vladi povezoval strah pred Janezom Janšo

Peter Jančič, urednik Spletnega časopisa ugotavlja, da so se pri tokratnih volitvah v Državni zbor ankete javnega mnenja presenetljivo pokazale kot točne. “Stranka SDS Janeza Janše je dosegla višji rezultat kot vse tri stranke koalicije,ki je vladala zadnja leta, kar so napovedovale tudi javnomnenjske raziskave. To je zelo hud poraz sedanje vlade.” Po besedah Petra Jančiča je volilni poraz dosedanjega vladnega trojčka celo hujši od napovedi javnomnenjskih rziskav. “Levica je dosegla relativno dober rezultat predvsem v centru Ljubljane, kjer je zmagala v celi vrsti volilnih okrajev, po Sloveniji pa samo še v enem koprskem okraju (Vatovec), drugod pa so dosegli relativno nizke rezultate. Očitno, da v Ljubljani fenomen župana Zorana Jankoviča še močno vpliva, vendar so njegovi volivci tokrat glasovali za Levico in ne za Desus, s katerim je sklenil predvolilno povezavo.” Prav v tem dejstvu, da so Jankovičvi volivci podporo namenili Levici, vidi Peter Jančič razlog za njihov uspeh. Tudi sicer je Ljubljana kot center države neksakšen volilni bazen Levice, ki ima največ podpornikov prav v javnem sektorju. 

Če je v preteklosti bila Ljubljana oziroma volilno telo javnega sektorja tisti jeziček na tehtnici, tokrat temu ni tako, dodaja Jančič. “Če pogledamo po volilnih enotah, je čisto v vseh zmagala SDS. Da gre za prepričljivo zmago SDS, potrjuje prav podatek, da so zmagali v vseh osmih volilnih enotah. Šarec je dobil v kamniškem okraju, pa še v dveh domžalskih in enem v Zasavju, Židanova SD je zmagala v Hanovem okraju, enega v Zasavju in še nekaj, tudi njihovemu predsedniku je uspelo relativno zmagati, to pa je tudi vse. Ker so manjša stranka, to ni niti tako neobičajno. V SMC nihče ni zmagala v kakem volilnem okraju, kar je presenetljivo slabo. Veliko razočaranje teh volitev je stranka SLS, ki ji ni uspel vnovični preboj v parlament, na kar je sicer opozarjala večina  javnomnenjskih raziskav. Mislim, da je gospod Zidanšek naredil veliko napako, ker se ni pred volitvami povezal z gospodom Kanglerjem. Sporočilo, ki bi ga s tem poslal volivcem, vsaj sam tako mislim, da je sposoben povezovanja, bi mu prineslo dovolj glasov za vstop v DZ. Zdaj pa je ostal daleč pod pragom!” Združena desnica Kangler&Primc je dobila skoraj nič glasov, to pa zaradi neumne napake pri vlaganju kandidatnih list in so se potem itak odrekli nastopu na volitvah.”

Po mnenju Petra Jančiča je še prezgodaj za ugibanja o tem, s kom bo zmagovalec volitev Janez Janša oblikoval kalicijo. Potrebna bo umiriti predvolilne strasti, ko so zlasti manjše stranke kar tekmovale, katera bo izrekla ostro odklonilno stališče do sodelovanja s SDS, s čimer so si skušale nabrati glasove volivcev. “Še včerajšnji nastopi prvakov strank so pokazali, da se strasti še niso umirile, kar ni dobro za državo. Takšna stališča se mi zdijo precej otročja, čeprav vem, da imajo stranke pravico zastopati stališča, kakršna pač želijo. In če bodo pri teh stališčih vztrajale, so pozneje te majhne stranke same “obsojene” na sestavljanje vlade, kar je po mojem mnenju izredno tvegano dejanje. To bi jih lahko dolgoročno stalo veliko več, kakor morebitno sodelovanje z Janezom Janšo.”

Peter Jančič meni, da bodo tudi v teh dneh potekala tiha pogajanja med strankami, čeprav je potrebno za kaj dokončnega počakati na prihodnji teden, ko bodo prešteti glasovi, prispeli po pošti iz Slovenije in teden dni pozneje iz tujine. “Prvi korak ni sestavljanje vlade, ampak konstituiranje Državnega zbora. Izvolit se mora predsednik DZ, praviloma tudi generalni sekretar DZ. Šele tam se vidijo prva razmerja moči med strankami. Po vseh volitvah v preteklosti je bil to namreč prvi test, pa še takrat ni bilo pvsem jasno, kam se bo obrnilo v prihodnje. Premišljanja strank vseeno trajajo nekaj časa. Po tem pa bi bilo pametno, da se vlada čim prej sestavi.” Peter Jančič vidi dve možnosti:” Vlado bo sestavil Janez Janša ali pa gremo še na ene volitve. Lahko vlado sestavijo tudi male stranke, da poskusijo z “goljufijo” in vladati državi brez da bi imele mandat volivcev. Lahko poskusijo, vendar se mi zdi to zelo sramotno dejanje. Zato sam na njihovem mestu tega ne bi počel”! 

Tudi odgovor ali bomo še pred poletjem dobili novo vlado, je za Petra Jančiča povsem vprašljiv. “Če so politiki dovolj pametni, bi morali čez poletje rešiti vse dileme pri postavitvi oblasti oziroma to storiti čim hitreje. Res pa je, da slovenski politiki niso najbolj pametni, kar vsi vemo!” Kar se tiče predčasnih volitev, Jančič pravi, da je tudi to hipotetično  mogoče, kar smo lahko v zadnjem obdobju videli v kar nekaj evropskih državah. Recimo v Italiji, ki je bila tik pred tem, tudi v Nemčiji so razmišljali o tem, na koncu pa se vedno najde neka rešitev in do predčasnih volitev ni prišlo. “V obeh državah je dolgo trajalo prepričevanje, zlasti v Nemčiji, da so si trmaste stranke premislile in stopile v koalicijo. Slovenija v tem kontekstu ni nikakjršna posebnost. Kakor koli, do rešitve bo prišlo, ker država potrebuje vlado.”

Če so že te majhne stranke problem, je za Petra Jančiča izviren greh volilni sistem v Sloveniji, ki povzroča te nestabilnosti. “To, čemur smo zdaj priča, je posledica nenormalnega volilnega sistema.” Zato je po njegovem mnenju slabo za državo, če bodo vlado sestavile te majhne levičarske stranke. “Stranke so si popolnoma različne, edina skupna točka jim je, da ne marajo Janeza Janšo, zato bo takšna vlada popolnoma nekonsistentna. Sicer pa si je ta strankarski šestorček  diametralno nasproten, vmes so stranke, ki so “normalne” in proevropsko usmerjene, so pa tudi takšne, ki so absolutno proti NATO in  drugim mednarodnim povezavam, kot je Levica. To je nezdružljivo, ti ne morejo vladati skupaj, razen če ne gre za navaden cirkus. kjer ne gre za to, kaj je kdo volivcem ponujal,  pač pa, kako ogoljufati volivce za svojo korist.” Zato je po mnenju Petra Jančiča nemogoče združevati nekaj, kar je nezdružljivo. “Vseeno so programi resnejša stvar od tega ali maraš ali ne maraš tistega, ki ima več volivcev kot ti.” To naj bi bilo v ozadju nasprotovanja Janezu Janši. “Janše se bojijo, ker ima veliko volivcev in ne nekih drugih razlogov. Ker, če pogledate strankarske programe, so si po tej plati zelo blizu z SDS. Med njimi ni bistvenih razlik, razen pri skrajni, kot je Levica, ki pa ima povsem drugačna stališča tudi od sorodnih levih strank.  Od SMC na primer!”

Peter Jančič si težko predstavlja vlado, v kateri bi bilo kar šest strank in bi usklajeno delovala, na drugi strani pa bi bila dobro podkovana in sposobna opozicija. Ob tem spomni na jesenske lokalne volitvena katerih bi lahko volivci kaznovali takšno nedržavnotvorno obnašanje parlamentarnih strank. Jančič opozarja tudi na premajhno politično kilometrino Marjana Šarca, ki bi po morebitnbem neuspehu Janše, dobil mandat za sestavo vlade. Njegova stranka je povsem neprofilirana. Prav manjše stranke bodo po mnenju Petra Jančiča tisti jeziček na tehtnici, ki bo omogočil ali onemogočil, da bi SDS oziroma Janez Janša še pred poletjem sestavil vladno koalicijo. “Če se bodo sposobne znebiti sindroma odpora proti Janši. Tu vidim morda SMC, tudi NSi, čeprav ima tudi ta v sebi frakcijo, ki nasprotuje sodelovanju z Janezom Janšo. Manj pa lahko Janša računa na levico, tudi Šarec se še ni profiliral, zato ne vemo, kam sodi.”

Za Petra Jančiča je SLS tragična zgodba, vendar so pred nami še lokalne volitve, na katerih se je pokazala prava moč stranke. Res so v težki situaciji in se zaenkrat ne predstavljam, kaj bodo naredili. Se skušali povezati s Kanglerjem, ki sicer ni njihov član. “Na letošnjih lokalnih volitvah velja na Kanglerjevo NLS računati na Štajerskem, ne glede na katastrofo, ki se jim je pripetila pri teh parlamentarnih volitvah. Kaj pa bo storil gospod Zidanšek s SLS, težko napovedujem. Res nima lahkega položaja. Že res, da je odstopil in da ima SLS kongres šele decembra letos, vendar grozi nevarnost popolnega potopa, gre po poti nekdanjega LDS. Je pa res, da je SLS finančno dovolj trdna stranka, kot je bil LDS, in se lahko tudi po več mandatih vrne v parlament, kar je letos uspelo Jelinčičevi SNS. Na SLS je, da se sama odloči, meni Jančič, ali se povezati z majšimi strankami,ki so se ji ponujale pred volitvami ali pa vztrajati na samostojni poti. Pri tem pa so lahko plen močnejših strank, NSi na primer. 

“SLS je na nek način razpadla, ko so iz svojih vrst izločili Franca Kanglerja. Po moje so takrat storili napako, ne bi se mu smeli odreći, ker se s tem niso rešili, temveč potopili. Čas je pokazal, da so bile obtožbe proti Kanglerju v glavnem neosnovane in  politično motivirane, da so zrušili SLS in s tem zagotovili levici oblast, ki je imela močno dvotretjinsko prevlado, ki pa je zdaj niti slučajno ne bo.” 

BC

Slika Marijan Zobec Worldpress.com

Mogoče vam bo všeč