Nekategorizirano

Pet ključnih stvari, ki jih morate vedeti o cepivu proti koronavirusu !!

Odobritev cepiva proti koronavirusu je na dosegu roke, vendar še vedno obstajajo vprašanja brez odgovora.

Učinkovitost

Farmacevtski družbi Pfizer in BioNTech trdita, da je njihovo eksperimentalno cepivo 90-odstotno učinkovito pri preprečevanju okužbe s covid-19. Vendar je to le začetna ocena. Podatki o uspešnosti znotraj določenih demografskih skupin še niso na voljo. Leif Erik Sander iz berlinske bolnišnice Charite pravi, da stopnja učinkovitosti za ljudi, ki spadajo v rizične skupine, še ni bila ugotovljena. Trditev o 90-odstotni učinkovitosti še ni objavljena v medicinski reviji, pravi Sander. Če bo trditev dokazana, bo to nenavadno visok odstotek učinkovitosti, dodaja.

Razpoložljivost

 Evropska komisija se že več mesecev dogovarja s podjetji Pfizer in BioNTech, da bi cepivo dostavili članicam EU, takoj ko bo na voljo. Nemški minister za zdravje Jens Spahn je dejal, da je Berlin zahteval približno 100 milijonov odmerkov cepiv. Članice EU bodo prejemale odmerke glede na število prebivalstva.

Porazdelitev

Kdo bo najprej dobil odmerek? Pri razdeljevanju cepiv bodo imeli prednost starejši, zlasti tisti z akutnimi boleznimi, in zdravstveni delavci. Prednost bodo imeli tudi ljudje, ki opravljajo dela, ki so potrebna za delovanje družbe – vključno z vladnimi uslužbenci, policisti, gasilci in učitelji.

Praktična uporaba

Po Spahnovih besedah ​​bo cepljenje potekalo v za to določenih centrih, ki bodo v Nemčiji postavljeni v naslednjih 10 dneh. Tudi cepljenja bodo izvajale mobilne medicinske ekipe. Trženje in shranjevanje cepiva bi lahko predstavljalo izziv, saj je treba cepivo hraniti pri -70 stopinjah Celzija.

Trajanje imunosti

Malo verjetno je, da lahko en sam odmerek cepiva proti koronavirusu naredi prejemnika imunskega za življenje. Strokovnjaki pravijo, da bo treba cepljenje ponoviti, podobno kot pri gripi. Veliko neodgovorjeno vprašanje je, ali lahko nekdo, ki je bil imuniziran s cepivom, virus še vedno prenaša na druge. To bi lahko bil velik problem v primeru zdravstvenih delavcev.

Mogoče vam bo všeč