Nekategorizirano

Pet Gruzijcev ovadenih zaradi najmanj 22 vlomov  v stanovanja v Celju in Velenju

Kot pravijo na PU Celje, so prejšnji  teden  na  Okrožno državno tožilstvo v Celju podali kazensko ovadbo  zoper  pet  državljanov  Gruzije,  osumljenih  devetnajstih velikih tatvin – vlomov v stanovanja stanovanjskih blokov v Celju in Velenju. “Že pred tem, 27. februarja 2020, smo isto skupino Gruzijcev ovadili zaradi sumov  storitve  treh  kaznivih  dejanj  velikih tatvin – vlomov v Celju in Velenju.”

25.  februarja 2020 so policisti na območju Policijske uprave Celje odvzeli prostost trem  gruzijskim  državljanom,  starim 33, 34 in 46 let. Vse tri so s kazensko  ovadbo 27. februarja privedli na Okrožno sodišče v Celju, kjer so 33-letnemu  osumljencu odredili pripor, druga dva pa izpustili na prostost. Po  podatkih,  sta  druga  dva omenjena zapustila Slovenijo.  2. marca 2020 so policisti na območju Policijske uprave Maribor odvzeli prostost še 33 in 45  let starima Gruzijcema, ki so jih policisti z območja Policijske uprave
Kranj  zaradi sumov štirih velikih tatvin – vlomov v stanovanja, privedli k preiskovalnemu sodniku, ki jima je odredil pripor.

V priporu sta torej ostala dva 33-letna Gruzijca ter 45-letni Gruzijec. Begosumnost v priporu izključena.

V  omenjenem  primeru  je  šlo  za  dobro  organizirano  mobilno kriminalno skupino,  katere  člani  so  masovno izvrševali vlome v različnih evropskih državah.  V preteklosti so bili obravnavani že na območju Turčije, Španije, Italije,  Avstrije,  Nemčije,  Francije,  Finske  in  drugod.   V različnih državah so uporabljali dokumente z različnimi imeni.

Na  območju  Celja  so  člani te skupine v stanovanja vlamljali le v večjih stanovanjskih blokih. V eni od hišnih preiskav je bil najden listič z imeni več  celjskih ulic, kjer so vlome dejansko tudi izvršili. Osumljenci  torej vlomov niso izvrševali priložnostno ali občasno, ampak zavestno in načrtno, zelo  dobro organizirano in tudi vnaprej načrtovano. Trije od njih so vlome izvrševali  izključno  z  lomljenjem  cilindričnih  vložkov  ključavnic  na vhodnih  vratih  stanovanj,  dva  sta  v  stanovanja vlamljala še s pomočjo specialnega  vlomilskega  orodja  ter volnene nitke. Osumljeni ničesar niso prepuščali  naključju.  V vseh primerih so se skrbno prepričali, da občanov ni  doma  in  sicer tako, da so na podboj vrat in na vratno krilo prilepili lepilo,  ki  je  bilo  skoraj neopazno. Če nihče ni odpiral vrat, je lepilo ostalo celo, kar je bil storilcem znak, da stanovalcev ni doma.

V Celju in v Velenju so vlamljali v treh časovnih obdobjih.

Trije   Gruzijci so v stanovanja vlamljali avgusta lani, druga trojica je v stanovanja  vlamljala  lani  pred  božično  novoletnimi  prazniki. Glavnine vlomov,  storjene  od januarja do marca  letos sta osumljena Gruzijca stara 33  in  45  let.  V  tem času sta v Celju vlomila v najmanj 14 stanovanj na Trubarjevi,  Kajuhovi,  Malgajevi,  Ljubljanski,  Škapinovi, Opekarniški in
Podjavorškovi ulici. Tukaj se gre predvsem za ulice in soseske ki so gosto naseljene in iz večstanovanjskih zgradb.  Mala razdalja »velika« učinkovitost.

Osumljeni  so  kradli  pretežno  gotovino in zlatnino, v določenih primerih tudi  moške obleke,  torbe  in  kozmetiko.  Z  omenjenimi vlomi so občanom povzročili za okoli  80.000 materialne škode.
Vseh  pet  Gruzijcev  so  kazensko  ovadili zaradi sumov storitve kaznivih dejanj Velika tatvina po členu 205/I-1-2  Kazenskega zakonika (KZ-1).

Omenjena skupina Gruzijcev je vlome najverjetneje izvrševala tudi drugod po
Sloveniji. Preiskave le teh še potekajo. V kolikor ne želite da ste predmet novodobnih prijemov teh sumljivih poslovnežev  iz dežele ob Kaspijskega »morja« resno pazite na svoje premično premoženje.
Kot pravijo na policiji ni odveč opozorilo da lahko vsak posameznik, z ustreznim samozaščitnim ravnanjem, stori največ za zaščito svoje lastnine oziroma odvrne storilce od izvršitve kaznivih dejanj.

Mogoče vam bo všeč