Nekategorizirano

AERODROM ZA OSEBNE DRONE NA KITAJSKEM

Kitajsko podjetje Ehang iz Šanghaja je pompozno stopilo na mednarodno sceno na sejmu v Las Vegasu leta 2016, ko je prikazalo prototip osebnega robotiziranega transportnega drona. To je nekakšna verzija letečega osebnega avta, ki lahko prepelje do 4 potnike. Dve leti kasneje so naredili več testnih voženj tako v Las Vegasu kot Dubaju in na Kitajskem. Do sedaj so z njim leteli že več kot 3000-krat in ga preizkušali v vseh pogojih.

Ker je vse potekalo po načrtih, so se na Kitajskem odločili, da zgradijo prvi aerodrom na svetu za avtonomna leteča vozila. Terminal bi zgradili v mestu Hezhou, ki ima dva milijona prebivalcev in leži na jugu Kitajske. S tem računajo, da bi še bolj spodbudili turizem v tem delu države.

Planirano je, da bi bilo »dronišče« (moj predlog za poimenovanje v slovenščini: izvedenka iz »letal-išče« kot »dron-išče«) gotovo do konca letošnjega leta. Na voljo že imajo 20 takšnih avtonomnih vozil – osebnih dronov s po dvema sedežema za višinske oglede mesta.

Objekt bi naj zasedel 2,5 kvadratna kilometra in bi imel štiri pristajalna mesta. Terminal bi gostil recepcijo, čakalnico za potnike in prostore za prihode ter odhode potnikov.

Podjetje se tudi trudi, da bi prepričal letalske oblasti v različnih deželah, da izdajo dovoljenja za letenje takšnih vozil. Do sedaj so vozila testirali v ZDA in na Norveškem, a seveda vsi čakajo, kaj se bo z njimi dogajalo na Kitajskem.

Mogoče vam bo všeč