Nekategorizirano

Panika na Bavarskem. Okoli sejala virus!

V Garmisch-Partenkirchnu so samo včeraj zabeležili 33 novih primerov okužbe z nadležnim virusom, večino teh pa so povezali s 26-letno Američanko. »Kljub simptomom se ji je zdelo, da se mora zabavati,« je za nemški časnik Bild pojasnil ogorčen tiskovni predstavnik občine Stephan Scharf. 

Zaradi strmega porasta števila okužb v občini, za katerega je v veliki meri zaslužna Američanka, se je v zadnjih dneh strmo povzpela tudi 7-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev, ki je po navedbah lokalnih oblasti včeraj presegla kritično mejo 50. Piše Svet24.si-

»Izjemno« kužna Američanka se je po navedbah Scharfa najmanj v torek zvečer potikala po številnih lokalih v mestu in okužila več ljudi, pri čemer obstajajo utemeljeni sumi, da je krokala tudi v ponedeljek, morda celo tudi v sredo. Ker je obiskala toliko različnih lokalov, imajo tamkajšnji epidemiologi resne težave pri iskanju stikov, pričakujejo pa številne nadaljnje okužbe. Lokalne oblasti so zato povlekle radikalno potezo. »Ustaviti moramo nočno življenje,« je pojasnil Scharf. V občini so tako lahko od danes naprej za čas enega tedna lokali odprti samo do 22. ure, za posamezno mizo pa lahko sedi le pet gostov. Na javnih mestih se lahko zadržuje do pet ljudi v posamezni skupini, na zasebnih zabavah v zaprtih prostorih pa je dovoljenih samo 50 udeležencev. Če ta poteka na prostem, se ta omejitev poveča na 100 oseb. Kršiteljem grozijo globe do 25.000 evrov. 

Lokalne oblasti so prebivalce, ki so se v ponedeljek, torek ali sredo potikali po restavracijah in lokalih, hkrati pozvale, naj nemudoma stopijo v stik s klicnim centrom za covid-19 in se testirajo. K temu pozivajo zlasti mladino. Zaradi Američanke bo tokrat center za testiranje Garmisch-Partenkirchnu deloval tudi v soboto in nedeljo.
 

Mogoče vam bo všeč