Nekategorizirano

Pandemija koronavirusa v svetu raste hitreje kot kdaj koli prej!

Novi primeri koronavirusa rastejo po vsem svetu hitreje kot kadarkoli prej in to s hitrostjo več kot 100.000 na dan. To je številka, ki se je v prejšnjih mesecih pojavljala v sedem-dnevnem povprečju.

Aprila število novih primerov nikoli ni preseglo 100.000 v enem dnevu, od 21. maja pa je število okuženih doseglo vrtoglavih 100.000 v samo petih dneh, kažejo podatki z univerze Johns Hopkins. Na novo prijavljeni primeri so 3. junija dosegli najvišjo vrednost 130.400. Povišanje števila primerov je mogoče delno razložiti s povečanjem zmogljivosti za testiranje, vendar le tega še vedno ni dovolj, da bi dobili natančno sliko v večini državah.

Število novih primerov se je upočasnilo v številnih državah, ki jih je v pandemija močno prizadela med prvimi. Bolj zveneče med temi so: Kitajska, ZDA, Združeno kraljestvo, Italija, Španija in Francija. Vendar se v številnih državah, zlasti v Južni Ameriki in na Bližnjem vzhodu ter v Afriki, hitrost prenosa še vedno pospešuje, kaže CNN analiza podatkov univerze Johns Hopkins. V Libiji, Iraku, Ugandi, Mozambiku in na Haitiju podatki kažejo, da se število znanih primerov podvoji vsak teden. V Braziliji, Indiji, Čilu, Kolumbiji in Južni Afriki se primeri podvojijo vsaka dva tedna.

Prikaz naraščanja okuženih v svetu po kontinentih. (Vir: CNN.com)

“Obe Ameriki še vedno predstavljata večino primerov. Že nekaj tednov je bilo število primerov, o katerih so poročali vsak dan, več kot v preostanku sveta skupaj,” je v sredo povedal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus . “Še posebej smo zaskrbljeni zaradi Srednje in Južne Amerike, kjer so številne države priča hitrejši rasti epidemije.”

Dr. Mike Ryan, izvršni direktor programa za nujne primere v zdravstvu, je dejal, da ne misli, da sta Srednja in Južna Amerika dosegla vrhunec v prenosu.

Delež smrtnih žrtev na svetu še vedno narašča tudi v Južni Ameriki in na Karibih. Brazilija je v četrtek zabeležila več kot 30.000 novih primerov, kar je skupno skoraj 615.000. Skupaj z novimi 1.473 smrtnimi žrtvami, se skupna številka žrtev virusa tako premakne krepko preko 34.000.

Po številu primerov so na drugem mestu ZDA, kjer je bilo zabeleženih nekaj manj kot 1,9 milijona na novo okuženih in 108.211 umrlih. Na vrhuncu je bilo v ZDA več kot 30.000 novih primerov na dan; od petka je bilo registriranih približno 21.000 primerov novih okužb in 942 umrlih na dan, kar je krepko nad sedemdnevnim povprečjem.

Številne države, ki so dosegle svoj prvotni vrhunec – na primer Južna Koreja, Nemčija in Kitajska – so od takrat opazile nove grozde okužb potem, ko so bile omejitve gibanja olajšane, kar je povečalo strah pred drugim valom.

Oblasti v 214 državah in ozemljih so poročale o 6,6 milijona primerov okužbe s Covid-19 in o 391.000 umrlih za virusom, odkar se je Kitajska decembra obrnila na WHO.

Pripravil LuS

Mogoče vam bo všeč