Nekategorizirano

Dr. Bojan Zadravec: To je Izak. Bil je žrtev revolucije

Na facebook profilu Beltinčana dr. Bojana Zadravca, velikega poznavalca židovstva, avtorja kopice knjig o prekmurskih Židih, sem zasledil zapis o usodi beltinskega Žida Izaka v času revolucionarnega prekucništva sovjetskih boljševikov, ki so revolucionarno pleve zanesli v prekmurske kraje. Ker je tako neuničljivo in še danes neuničljivo, nam revolucionarno prekucništvo prireja petkova politkolesarjenja, na katerih se dogaja vse to, kar je pred 100 leti ob prihodu Sovjetov doživel tudi Izak.

				To je Izak. Bil je žrtev revolucije. <br data-lazy-src=

Zapis dr. Bojana Zadravca objavljamo v celoti:

“Izak se je rodil v Olšnici, tako se je mestecu takrat reklo. Danes nosi kraj pridevnik Murska. Ja, gre za staro ime Murske Sobote.
Živel je v večjem ravninskem kraju, v Beltincih, le nekaj kilometrov vstran od Mure. Uspel je kot dober trgovec in mnogi so mu to zavidali. Mogoče se sami niso znali v poslu ali pa so čakali, da jim bo padla mana iz nebes. A on se ni zmenil za to. Revežem je pomagal, redno plačeval davke. Rad je bral, molil, se postil in skrbel za veliko družino. Rodilo se mu je osem otrok. Ker je bil tako širokosrčen in razgledan, se je z njim rad družil grof, pravi svetovljan, dobrotnik in avstro-ogrski vplivnež. Njegov grad je stal blizu Izakove domačije kjer je bila trgovina.
In prišla je iz Rusije mnogim že težko pričakovana boljševiška revolucija, ki so jo izkoristili tisti, ki od revolucij imajo koristi, vedno pa jim koristijo le kratek čas. “Kak prijde, tak odijde.“
Revolucionarji so vzklikali, da jim je dovolj Židovov in grofov, da bodo od takrat naprej vladali sami, ker si prizadevajo za pravično družbo. Če so ujeli kakega Žideka, ki se ni uspel skriti, so ga od sovraštva pijani revolucionarji ubili. Tudi to je revolucija, ker ni revolucij brez žrtev, brez človeških življenj.
Izaku so vse pokradli, požgali sinagogo, kamor je dnevno zahajal. Potem so se spravili še na prijateljev grad, ga izropali in požgali. Revolucionarji pač delajo za ljudi, vsaj tako so od nekdaj govorili, za tiste ki delajo in za tiste ki nič ne delajo. In so tako tudi opravili svoje delo pri Židu in grofu. Temu se reče, da so kradli. Koliko so poskrbeli za sebe in svoje in koliko so se okoristili z ukradenim, je vprašanje. V Rusiji je revolucija prinesla lakoto in milijone človeških žrtev. Številni revolucionarji so se naselili v plačah, ki jih je zgradil nek o drug. Potem so v palačah mnogi pozabili na reveže, ker so te zgradbe tako velike in mogočne in nimaš pregleda nad ljudmi ali ga pa nočeš imeti.
Izaka je revolucija močno prizadela. V kraju ni več želel ostati. Lahko bi ponovno odprl trgovino, a sovraštvo plenilskih hijen je ostalo nekje zakoreninjeno. Hišo je prodal in se odselil drugam, daleč vstran.
Po revoluciji kraj ni kaj dosti napredoval. Ko so gradili železnico, ga je ta zaobšla. Manjkalo je ljudi kot je bil Izak. In še danes jih ni.

Vedno ko grem v daljni kraj, kjer je Izak pokopan, zmolim v njegov spomin tako, kot me je učil njegov vnuk, mu na nagrobnik položim kamenček, ki ga poberem, kjer stoji še danes njegova izropana trgovina. Tam je Izak nekoč živel in opravljal dobra dela.

To pa je vodilo tudi v židovski veri. Ne prizadeni nikogar drugega. In ne maščuj se.

				Leto 2020 grafiti s sovražno vsebino v Beltincih, botri prav gotovo iz vrst pripadnikov tamkajšnje anarhistične in utralevičarske Ambasade Štefan Kovač Marko			Leto 2020 grafiti s sovražno vsebino v Beltincih, botri pa prav gotovo pripadniki tamkajšnje anarhistične in ultralevičarske Ambasade Štefan Kovač Marko.


Vsem sodobnim revolucionarjev pa, če že ne boste brali židovske ali krščanske Biblije, vzemite v roke avtobiografijo Gandija. Tam piše kako se dela revolucijo. Začeti je treba pri sebi. Brez tega in na silo pa na daljše obdobje ne boste nič spremenili, ker takšen je pač naravni zakon.” 

Dr. Bojan Zadravec

Mogoče vam bo všeč