Nekategorizirano

OSRAMOČENI CERAR, NJEGOVI STANOVSKI KOLEGI IN UČENCI

Na področju šolstva velja nepisano pravilo, ki pravi, da je profesor lahko ponosen na tiste svoje učence, ki ga v znanju, stopnji izobrazbe ali znanstvenem nazivu, presežejo. Sam zase lahko trdim, da tozadevno še ne morem biti ponosen, verjamem pa da enkrat bom. Vesel in ponosen bom, če me bo presegel moj odličen študent, doktor znanosti, kateremu sem predal predmet na fakulteti, ki sem ga poučeval dobrih 25 let.
S tega stališča pa je v precej nerodnem položaju odstopljeni predsednik vlade dr. Miro Cerar. V letih 2011, 2012 in 2013, je bil razglašen za najuglednejšega pravnega strokovnjaka na slovenskem delu zemeljske oble. Kar dvanajstkrat je bil uvrščen med najvplivnejše pravne strokovnjake, prav tako na slovenskem delu zemeljske oble. Ni mu ušel tudi naziv najboljšega pedagoga Pravne fakultete v Ljubljani, za katerega je bil razglašen leta 2010. No, poleg odlične profesorske plače je ta svoj sloves znal tudi zelo dobro prodati. V Državnem zboru je kar nekaj let prejemal mesečni honorar v višini skoraj 3.000 EUR, seveda za svoja “vrhunska” pravna mnenja. Ne le da naj bi bila vrhunska, bila naj bi tudi politično neodvisna. Vmes je na tej ali oni šoli še kaj predaval ali poučeval in dvojno zaračunaval potne stroške. Ni da ni torej. Nič čudnega, da smo ga leta 2014 zagledali na vseh predvolilnih plakatih njegove stranke. Dobro se je “prodajal” volivcem in spretno skrival vse svoje poslanske kandidate. Povsod smo lahko slišali le besede, “pravo”, “pravna država”, “odločitve sodišč je treba spoštovati” in podobno. In zgodilo se je, septembra 2014, po nepoštenih volitvah (Janez Janša je bil namreč v zaporu) je zaprisegel kot predsednik vlade.
Ne vem ali ga je kateri od njegovih študentov, v smislu izobrazbe ali znanstvenega naziva, že presegel. Torej ne vem ali je v tem pogledu dr. Miro Cerar lahko ponosen ali ne. Vem pa, da je do sedaj dobil kar nekaj krepkih pravnih klofut. Prvo so mu primazali ustavni sodniki, torej njegovi stanovski kolegi. Tisti, ki niso bili pravniki leta, ki niso bili razglašeni za najvplivnejše pravnike, niti se ne ponašajo z nazivom najboljšega pedagoga, ker ne predavajo na Pravni fakulteti v Ljubljani. Seveda govorim o neustavnem odvzemu poslanskega mandata Janezu Janši. Dr. Miro Cerar je takrat zakon tolmačil tako, da poslanci lahko odvzamejo poslanski mandat, čeprav je zakon tako jasen, da pomote ne bi smelo biti niti v seminarski nalogi študenta prvega letnika prava. In dr. Miro Cerar je osramočen klonil pod težo pravne države in svojih lastnih obljub, a vendarle se je obdržal na položaju.
Ne vem sicer ali je bi dr. Miro Cerar predavatelj sedanje notranje ministrice mag. Vesne Györkös Žnidar, niti ne vem ali je poučeval sedanjega vrhovnega sodnika dr. Erika Kerševana. Sodeč po letnicah njihovih rojstev, bi lahko bilo to povsem mogoče. Mag. Vesna Györkös Žnidar nima niti doktorata, sploh pa nima univerzitetne kariere, dr. Erik Kerševan je dosegel naziv izrednega profesorja, kar je stopnja pod nazivom rednega profesorja, ki ga ima dr. Miro Cerar. Sploh pa ne vem, da bi kdo od njiju bil razglašen za najboljšega pravnega strokovnjaka ali bil uvrščen med najvplivnejše pravnike. In dr. Miro Cerar je osramočen klonil pod težo pravne države in svojih lastnih obljub, a ostal je na položaju.
No pa so se dr. Miru Cerarju zgodile tudi pravne klofute s strani mag. Vesne Györkös Žnidar. Kar nekaj mu jih je “primazala”. Naj omenim le zadnjo. Ko je dr. Miro Cerar na vsak način želel v državi zadržati ilegalnega migranta Ahmada Schamija in je iskal pravne rešitve, bolje rečeno pravne luknje, se je oglasila prav mag. Vesna Györkös Žnidar in rekla odločen “ne”. Dr. Miru Cerarju je primazala krepko pravno klofuto. In dr. Miro Cerar je osramočen klonil pod težo pravne države in svojih lastnih obljub, a ostal je na položaju.
Vrhovni sodnik dr. Erik Kerševan, ki je bil poročevalec v zadevi referenduma o drugem tiru, pa je dr. Miru Cerarju očitno zadal tako močno pravno klofuto, da je dr. Miro Cerar osramočen klonil pod težo pravne države in svojih lastnih obljub ter odstopil.
Dr. Miro Cerar bo odšel v politično zgodovino, kot tisti predsednik vlade, ki je na ta položaj prišel s praznimi obljubami o pravu, pravni državi in spoštovanju odločitev sodišč, odšel pa bo kot osramočeni pravnik, ki so ga osnov prava morali učiti njegovi stanovski kolegi in tisti, ki jih je osnov prava učil.

Vir: https://www.vinkogorenak.net/

Mogoče vam bo všeč