Nekategorizirano

Odprto pismo Makedoncev v Sloveniji

Objavljamo javno pismo civilno-družbene iniciative slovenskio-makednoskega prijatejstva, kot odziv na nedopustno in škandalozno obnašanje enega od visokih uslužbencem makedonske vlade, ko je zmerjal predsednika vlade prijateljske Slovenije Janeza Janšo. 

“Kot Makedonci, kot državljani in prebivalci Republike Slovenije, ki je naša druga domovina, se želimo javno opravičiti Vladi Republike Slovenije in predsedniku Vlade gospodu Janezu Janši ter vsej slovenski javnosti zaradi škandaloznih in neosnovanih žalitev visokega državnega uslužbenca Vlade Republike Makedonije, direktorja Agencije za film, Gorjana Tozije.

Zaradi njegovih žalitev, ki ne pristojijo nikomur, še najmanj visokemu vladnemu uslužbencu kot je Tozija, smo mi, Makedonci v Sloveniji osramočeni, saj si tega naša druga domovina Slovenija, ki brezpogojno podpira Makedonijo na njeni evropski poti, Slovenija, ki je v pandemski krizi prva nesebično pomagala Makedoniji, preprosto ne zasluži.

Kot Makedonci smo razočarani, ker se dobro vrača z zlom. Zaradi tendencioznih, izmišljenih žalitev Gorjana Tozije, ki slovenskega premiera gospoda Janeza Janšo, bodočega predsedujočega Evropskemu svetu, imenuje za »kriminalca« in ga, skupaj s še nekaterimi predsedniki vlad držav EU  uvršča v samo njemu znan »klub evropskih kriminalcev«, smo poslali odprto pismo tudi vladi v Makedoniji, v katerem smo zahtevali njihovo in njegovo javno opravičilo in odstop zgoraj navedenega avtorja nedostojnih žalitev.

Takšne osebe vodi protievropska politika in so, kar je več kot očitno, del propagandnega stroja, ki je v nasprotju z uradno deklariranimi stališči makedonske proevropske agende.

S svojim odprtim pismom želimo poudariti, da ta državni uslužbenec ne govori v imenu Makedoncev, ne govori v imenu nas Makedoncev v Sloveniji in ne govori v imenu vseh nas, kjerkoli smo.

Hkrati slovensko javnost in vas, spoštovana Vlada Republike Slovenije obveščamo, da od makedonske vlade pričakujemo, da se bo končno javno in glasno distancirala od takih neumestnih pojavov in ga, ne nazadnje, tudi sankcionirala, da ne bi takšni dogodki začeli uničevati dobrih prijateljskih vezi med obema narodoma in obema državama.”

 

 

 

Mogoče vam bo všeč