Nekategorizirano

Odprtje razstave o politični zapornici Jelki Mrak Dolinar

Ljubljana (23. 11. 2017) – Na Študijskem centru za narodno spravo je danes potekalo odprtje dvojezične razstave »Skozi čas preizkušenj«, ki govori o življenjski zgodbi povojne politične zapornice Jelke Mrak Dolinar. Z razstavo so v SCNR obeležili bližnji mednarodni dan človekovih pravic. Dogodek je privabil veliko število obiskovalcev, ki so ob odprtju razstave prisluhnili  direktorici SCNR dr. Andreji Valič Zver, zgodovinarju in novinarju dr. Jožetu Možini, ki z gospo Jelko že dolgo let sodeluje in avtoricama razstave Jelki Piškurić ter Neži Strajnar. Ob koncu sta zbrane nagovorila   tudi 92 letna  Jelka Mrak Dolinar in njen sin mag. Lojze Dolinar

Jelka Mrak Dolinar je bila zaradi svojega političnega prepričanja po vojni več let zaprta in na prisilnem delu.

Jelka Mrak Dolinar z avtoricama razstave in spremljujoče publikacije

Zbrane sta nagovorila   tudi 92 letna  Jelka Mrak Dolinar in njen sin mag. Lojze Dolinar

Ob tej priložnosti je izšla tudi spremljajoča publikacija z naslovom »Skozi čas preizkušenj, Politična zapornica Jelka Mrak Dolinar«, ki jo lahko kupite oz. naročite na SCNR.

Knjiga Skozi čas preizkušenj govori o koncu druge svetovne vojne na Slovenskem, ko je taborišča in zapore zaradi svojega političnega, svetovnonazorskega ali verskega prepričanja izkusilo tudi mnogo žensk. O njihovih zgodbah je bilo do izdaje odmevnega dela Skriti spomin Angele Vode leta 2004 objavljenega zelo malo. Temu so sledili spomini drugih zapornic, med drugim tudi Jelke Mrak Dolinar. Skozi njeno osebno zgodbo v publikaciji Skozi čas preizkušenj razkrivamo usodno dogajanje ob koncu vojne ter delovanje povojnega sodnega sistema in razmere v ženskih kazenskih ustanovah.
Zgodba družine Jelke Mrak Dolinar govori o begunstvu njenih staršev zaradi fašističnega nasilja na Primorskem, o tem, da so družino Nemci v obdobju okupacije izselili, in o begu pred komunističnim nasiljem. Ko se je ob koncu vojne skupaj z domobranci in nasprotniki komunizma želela umakniti na Koroško, je po spletu okoliščin obtičala ujeta na vlaku skupaj z domobranskimi ranjenci. Njena herojska odločitev, da v nasprotju z drugim zdravniškim osebjem ne zapusti nemočnih ljudi v stiski, je v nadaljevanju privedla do tega, da jo je povojna oblast kaznovala. Tako je skupaj s sestro namesto med begunci v Avstriji pristala v taborišču v Šentvidu nad Ljubljano, pozneje pa v različnih ženskih zaporih, pri čemer so bili sodni postopki proti njej politično motivirani. Jelka Mrak Dolinar je po izpustitvi iz zapora nekaj časa še živela v Sloveniji, nato pa je svoj novi dom našla v Spittalu ob Dravi, kjer živi še danes. Tam je po mnogih letih naposled dočakala tudi rehabilitacijo s strani slovenske države.

Mogoče vam bo všeč