Nekategorizirano

Knjige, dobre knjige, najboljše knjige – drugi dan

Drugi dan sejma je potrdil moje včerajšnje opažanje, da je obiskovalcev mnogo več, kakor jih je bilo lani. Ob tem je tudi obisk otrok iz vrtcev, šolarjev in dijakov mnogo večji. Za njih so bile včeraj in danes pripravljene bralnice, knjižni scenosled, kjer so hodili med določenimi stojnicami in se seznanjali z novostmi, založniško dejavnostjo in drugim. Kako je videti polno preddverje Cankarjevega doma je vidno iz naslovne fotografije.

Cankarjev dom v Ljubljani ima tri preddverja, kjer so dostopi do različnih dvoran. Sejem se odvija na vseh treh. Nekateri dogodki se odvijajo v kateri od manjših dvoran. Ob tem pa so prizorišča postavljena še med stojnicami. Na gornji etaži imajo velike razstavne prostore naše največje založbe. Na naslednjem so že manjše, spodaj pa ob teh še posebne in specialistične založbe ter bazar malih založnikov. Vsak od nas, malih založnikov, ima mizo z dvema stoloma. Tukaj lahko dobijo prostor tisti založniki, ki na leto ne izdajo več kakor pet naslovov.

Vendar je zadeva tudi za nas, »ta majhne«, ugodna. Velike založbe imajo na voljo široko prodajno mrežo po vsej Sloveniji in so tako njihove knjige dostopne bralcem. Majhni založniki pa si kaj takega nikakor ne moremo privoščiti. Mnogi aktivni bralci so seznanjeni s tem dejstvom in zato pogosto obiskujejo naše stojnice, da se oskrbijo s knjigami, »ki jih drugje ni mogoče kupiti«. Še več, že v naprej si naredijo sezname z naših internetnih strani in pridejo neposredno na stojnico z natančno opredeljenim spiskom želja.

Že zjutraj ob devetih, ko se sejem odpre, se je začela delavnica za najmlajše na Cicifest odru, kjer so vstopili v srednji vek in spoznali, kaj so vitezi in kaj so bardi. Malo večji so v okviru prireditve Gostujoče mesto spoznali Kropo in tradicijo kovaštva s pravim kroparskim kovačem. Tudi danes je imel Boštjan Gorenc-Pižama kviz, kjer je spraševal otroke o junakih iz različnih knjig. Spoznati je bilo mogoče in celo pridobiti podpis pisateljice Polonce Kovač in pisatelja Miha Mazzinija. Pogovarjali smo se o nacionalnem literarnem junaku Martinu Krpanu. Sredi dneva smo se vprašali, kaj Ko bralec začne pisati in prebrali literarne prispevke udeležencev projekta Vključujemo in aktiviramo! A to je prikaz le delčka vseh današnjih prireditev, ki jih je bilo skupaj okrog 60!

 

Pripravil Andy

Mogoče vam bo všeč