Nekategorizirano

Ob svetovnem dnevu turizma: V Celju možnosti in priložnosti za nove vsebine in uveljavitev pozabljenih znamenitosti

Svetovni dan turizma se praznuje 27  septembra  vsako leto od leta 1980. Generalna skupščina Svetovne turistične organizacije pri Organizaciji združenih narodov, je na ta dan leta 1970 sprejela svoj statut, hkrati pa datum sovpada s koncem glavne turistične sezone na severni polobli in njenim začetkom na južni. Namen praznovanja je osveščanje o vplivu turizma na mednarodno skupnost in njene socialne, kulturne, politične ter ekonomske vrednote.

Letošnja tema dneva turizma je Turizem in delovna mesta: boljša prihodnost za vse. V tem duhu smo v letošnjem letu že izvedli vrsto izobraževanj tako na temo trženja namestitvenih kapacitet kot tudi na temo digitalnega izobraževanja za partnerje iz privatnega in javnega sektorja na področju turizma.

Kakšno je stanje v resnici na področju turizma v Celju?

Da bi lahkoto počeli čim bolj uspešno v privabili čim več gostov in obiskovalcev je Mesto Celje v preteklem obdobju sprejelo  »Strategija za razvoj in trženje turizma v Mestni občini Celje« in   so sklenili Partnerstvo za uspeh celjskega turizma. Namen podpisanega sporazuma je, da si bodo partnerji, na podlagi dediščine rodbine Celjskih grofov aktivno prizadevali za trajnostni razvoj in promocijo mesta Celje kot turistične destinacije. Za skupno, povezano in privlačno turistično ponudbo ter za visoko kakovost uporabniških izkušenj gostov, ki bodo obiskali knežje mesto.

Obeti so dobri. Potenciali prav tako. Infrastruktura dokaj dobra. Naklonjenost mesta oziroma lokalne skupnosti je očitna. Za enkrat je to tudi vse. Od tod naprej pa brez očitnega trenda rasti glede izrabe zmogljivosti . Komparativnih prednosti  je dovolj, interakcija med posameznimi vsebinami ni zadostni meri ali je sploh ni. Tukaj, naj mi deležniki, ki so do sedaj bili vpleteni in so ali še bodo, mi niso dali zadostnega povoda da bi se s tem kje posebej postavil. Celje mora imeti potrebo da svojo  destinacijo, namenski kraj svojega zanimanja  dati  na vrh piramide svojih prioritet ter da ostale destinacije  in njihovi  delni poudarki v prid lastni celjski. Trenutne številke, v primerjavi z lansko letnimi kažejo rahel dvig, ki pa ni primerljiv z drugimi razen z samim podatkom od prej. 26 000 tisoč gostov za celoletno bilanco kot rezultat je enostavno premalo.

Da pa vse ni tako  nestimulativno oziroma premalo doseženega,  je pa odnos mesta posebej do  kulturne in arheološke dediščine. Paviljon, v katerem se  sicer nahaja  celjski TIC, za odlično prezentacijo arheologije, je Celju prinesel prestižno nagrado Evropske unije za kulturno dediščino, v kategoriji konzervatorstvo,  za leto 2019 imenovano  Europa Nostra Awards.

 

Kaj si želimo doseči?

Lepo in prav je da to, kar se imenuje  ponudba in je tako sestavljena, da premakne, presune končnega konsumenta, da začne delovati, prinaša rezultate. Ne morem se izogniti mnenja Bojana Šrota, celjskega župana ob otvoritvi 52 Mednarodnega obrtnega sejma o Celjskem sejmu  da pritegne ogromno število obiskovalcev sejma. Želja vseh nas je da ti ki pridejo na sejem naj obiščejo Celje, da doživijo Celje in ne samo sejem in neposredno ob njem. Zagotovo so vsebine ki so njim pisane na dušo in je vredno njihove pozornosti. Celje in Celjani smo jih veseli in jih želimo in jih pričakujemo v mestu, mesnem jedru, v Pokrajinskem muzeju, na Starem gradu, pri Starem piskru.

 

Celje ponuja, Celje zmore,  da pa »zažge« vse to kar premore bi morda morali dati v višjo prestavo, dvigniti »temperaturo« zanimanja za naše Celje v vseh oblikah in v vseh letih časih.

Rdeča nit letošnjega programa ob Svetovnem dnevu turizma so turistične novosti v Celju.

Vane K. Tegov

 

Mogoče vam bo všeč