Nekategorizirano

Komentar dr. Vinko Gorenak: Slab, slabši, Marijan Križman

Ste že slišali za Marijana Križmana? Večina verjetno ne, jaz pa. Spoznal sem ga leta 2008, ko je Borut Pahor zasedel mesto predsednika vlade, ga je v Državnem zboru nasledil, kot nadomestni poslanec, prav Marjan Križman.

Moj spomin je še kar dober. Poslancev nikoli nisem ocenjeval po tem kakšno izobrazbo imajo, sem jih pa pogosto ocenjeval po tem, kako so opravljali svoje delo. Izobrazba pogosto ni odraz delavnosti ali sposobnosti posameznega poslanca. Spomnimo se poslanca LDS Antona Anderliča. »Šlosar« po poklicu, če se prav spomnim. Ne glede na najina popolnoma nasprotna politična stališča, pa je jasno, da je bil za marsikaterega univerzitetno izobraženega poslanca, pravi mali »doktor znanosti«.  Tudi z Janijem Müderndorferjem se nikoli nisem strinjal, vsaj politično ne. Tudi njegova izobrazba je menda zgolj poklicna, toda njegove retorične sposobnosti (vsebina je drugo vprašaje), bi si želela marsikatera poslanska skupina.

Formalne izobrazbe Marijana Križmana, vsaj na Google ne najdem. Kar se mene tiče je lahko tudi doktor znanosti, mislim pa, da je srednješolsko izobražen. Se pa zato natančno spominjam njegovih prav »butastih« izjav, ki jih je izrekel v Državnem zboru, v mandatu 2008 – 2011, ko je bil nadomestni poslanec SD, poslansko skupino SD pa je takrat vodil sedanji župan Velenja Bojan Kontič.

Dne 19. 05. 2009 je v DZ dejal tole (objavljam magnetogram z vsemi slovničnimi napakami): »Gospod podpredsedujoči, seveda tega predloga ne bom podprl. Danes je bilo veliko povedanega o vinjetah, ki so bile uvedene na pamet, ki so bile uvedene zgolj zaradi tega, da se je reševala zgodba v proracunu. Takoj, ko so bile vinjete uvedene, nekdo je danes o tem že govoril, se je ob meji v Kopru na vseh krajevnih skupnostih, ki gravitirajo na hitro cesto, na avtocesto dogajal ob vikendih infarkt. Nekdo je govoril, da je prišlo tudi do smrti, res je in vse to ste zakuhali vi, ker vam ni bilo mar kaj se dogaja. …/Oglašanje s klopi./… Se opravicujem gospod podpredsedujoci, za to ker sem izrekel nisem imel namena kršiti Poslovnika vendar vse kar je bilo zakuhano in vsi zakoni, ki so bili sprejeti, jih je potrebno popraviti zato, da bo tej državi vladal red.

Vsaj dva „butasta” podatka, ki ju je navedel Marijan Križman. Kaj je torej trdil? „Da se je reševala zgodba v proračunu” z vinjetami leta 2008, torej v času prve Janševe vlade. Čista „butasta” izjava torej, v času Janševe vlade so bile letne vinjete po 55 evrov, takoj ko je mandat nastopila Pahorjeva vlada (SD), katere član je bil in je še tudi Marijan Križman, pa so letno vinjeto podražili na 95 evrov. Kdo je torej z vinjetami reševal proračun, Janša ali Pahor. Odgovor je jasen. „Butasta” izjava Marijana Križmana pa tudi. In drugi del „butaste” izjave Marijana Križmana? „Vsi zakoni, ki so bili sprejeti, jih je potrebno popraviti zato, da bo tej državi vladal red”. Ste dobro prebrali? Po mnenju „butastega” Marijana Križmana, so torej vsi zakoni sprejeti po letu 1991, potrebni sprememb. Le njegova SD je sposobna narediti red v državi s spremembo vseh zakonov. Potrebujete še kakšno utemeljitev za to, da so bile izjave Marijana Križmana „butaste?”

Le dan kasneje, torej 20. 05. 2009 je »butasti« Marijan Križman ponovno »butasto« udaril. Na balkonu Državnega zbora so se zbrali azbestni bolniki, ki so imeli simbolno z maskami prekrita usta. Takole je dejal (objavljam nelektoriran magnetogram): »Hvala, gospod podpredsednik. Če dovolite samo eno vprašanje, ki ne spada v to tocko dnevnega reda. Nekateri obiskovalci na balkonu imajo povezo na ustih, pa bi jaz rad vprašal, ali imamo kakšno bolezen v Državnem zboru, da se izognem tej nevarnosti.”

Marijan Križman je torej s svojim vprašanjem izpadel naravnost „butasto”, še več, milo rečeno je izpadel skrajno žaljivo do azbestnih bolnikov, ki pogosto umirajo za rakom. V hudo zadrego je spravil tudi Mirana Potrča (tudi SD), ki je takrat vodil sejo Državnega zbora. Odvrnil mu je, da mu „njegovo vprašanje ni dobrodošlo”. Miran Potrč in Marijan Križman sta bila strankarska kolega zato tako blaga reakcija Mirana Potrča. Prav bi bilo, da bi Marijanu Križmanu izrekel opomin ali celo odstranitev iz dvorane Državnega zbora, saj je grobo žalil hude bolnike, ki so sedeli na balkonu Državnega zbora in niso imeli pravce govoriti.

Ob neki priliki sem javno omenil, da „butaste” izjave poslancev beležim, zaradi kasnejših objav. Namignil sem, da tudi izjave Marijana Križmana. V dvorani Državnega zbora je k meni prišel  šef Marijana Križmana, Bojan Kontič, sedaj župan Velenja. Obe izjavi sem mu pokazal. Prijel se je za glavo in brez komentarja odšel.

In danes sem zasledil tale twitt stranke SD: „Čestitamo tovarišu Marijanu Križmanu za izvolitev na mesto predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije! Novemu predsedniku @Zvezaborcev_NOB in vodstvu zveze želimo uspešno delo in vse dobro v prihodnje«.

Ja hudo. Marijan Križman, ki slovi po »butastih« izjavah v Državnem zboru, je danes postal predsednik  ZZB za vrednote NOB. V SD so na to očitno ponosni. In kaj ima, leta 1953 rojeni Marijan Križman, s partizani v času druge svetovne vojne? Prav nič. Razen zlorab, čistega dela partizanskega boja in prikrivanja vseh medvojnih in povojnih zločinov komunistov, prav nič.

Tudi besede »tovariš« od leta 1991 v Državnem zboru nismo slišali. V Državni zbor jo je leta 2014 prinesla Levica. SD pa jo očitno »butasto« ponavlja v želji naslavljanja istega volilnega telesa in strahu izpada iz Državnega zbora.

Me pa veseli, da javnost vse bolj prepoznava politične zlorabe ZZB za vrednote NOB. Če je bil razvpiti Janez Stanovnik, vsaj »mednarodno sprejemljiv strokovnjak«,  je bil njegov naslednik Tit Turnšek javno prepoznan radikalist, burkež in skrajnež. Kaj pa bo Marijan Križman? Najverjetneje bo nadaljeval s svojimi »butastimi« izjavami iz Državnega zbora. In to bo dobro, vsaj za javno prepoznavanje organizacije, ki jo bo vodil.

Vir: https://www.vinkogorenak.net

Mogoče vam bo všeč