Nekategorizirano

Ob spominskih obeležjih v Celju in Mariboru počastili spomin na prve žrtve slovenskega osamosvajanja

V Mariboru je v danes  21.5.2020 potekala spominska svečanost v spomin na prvo žrtev osamosvojitvenega procesa Josefa Šimčika. Delegacija VSO je ob obletnici (24. maja 1991  je Jozef Simčik padel pod gosenicami tanka sovražne JLA) položila venec slave. Počastitve so se udeležili član predsedstva VSO Slavko Kmetič, predsednik pokrajine VSO Vzhodne Štajerske Jožef Šterman, predsednik odbora VSO Maribor Stanko Kodba in praporščaki VSO.

Slavko Kmetič, takrat poslanec prve večstrankarske skupščine in sedanji član predsedstva Združenja VSO  je ob tem dejal: »Pekrski dogodki so bili za nas poslance pomembni zato, ker smo videli srčnost mariborskih ljudi, ki so stali za odločitvijo o samostojnosti, smo tudi mi dobili pogum. Slovenija ima dve zgodbi o uporu, Vrhpolje pri Vipavi in Pekre, ki sta pokazali moč in enotnost slovenskega naroda.

V Bukovžlaku pri Celju smo  počastili spomin na osamosvojitvene dogodke pri hiši družine Alojza Zidanška, ki za pomoč v času vojne 1991 še danes, razen spominske plošče, ki jo je postavilo VSO, niso prejeli nobenega priznanja. V odločilnih trenutkih  pravi domoljubi niso  svojo pomoč novo nastajajoči državi, prvi resnični samostojni državi  Slovenskega naroda, niso z ničemer pogojevali ampak so poslušali glas srca in klic domovine. Družina gospoda Zidanška  je izbrala pravo stran, novo in samostojno in neodvisno državo slovenskega naroda. Temu početju in njihovem prispevku je bila kot priznanje namenjena spominska svečanosti  ob obeležju na njihovi nekdanji i gostilni v Bukovžlaku pri Celju na katero so se udeležili član predsedstva VSO Slavko Kmetič, zakonca Zidanšek, predsednik pokrajine VSO Zahodna Štajerska Stane Zorko, predsednik odbora VSO Celje Vančo Tegov, predsednik odbora VSO Laško Srečko Javornik in praporščaki VSO.

Ne smemo pozabiti, nasprotno čim pogosteje se moramo spominjati in obeleževati dogodke iz naše bližnje in daljne preteklosti slovenskega naroda in države, tudi zaradi tega da dajemo in oddajamo v spomin prav odnos do države in nje udeležencev, ki so na kakršen koli način prispevali k njenemu nastajanju in ohranjanju.

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč