Nekategorizirano

Ob dnevu Slovenske policije, 26 juniju-Državljani vidijo policijo na piedestalu branika njihove varnosti

Na Policijski akademiji v Tacnu  je petek potekala  osrednja slovesnost ob prazniku policije. Na tej slovesnosti so se letos spomnili na vlogo  policije, ki jo ima in jo je imela pri nastanku naše države in v družbi nasploh ter na poslanstvo policije, ki je vseskozi skrb za varnost ljudi.

  Slovesnost ob dnevu policije je eden od načinov, s katerim se ohranja  spomin na prelomne dogodke med letoma 1989 in 1991. Predvsem se jih spominjamo  po vrsti pogumnih dejanj naših predhodnikov. Neizpodbitno  je dejstvo Neizpodbitno je dejstvo, da so v izjemni in neponovljivi složnosti, sodelovanju in medsebojni pomoči pripadniki takratne milice, seveda, ob pomoči teritorialne obrambe in ljudstva, odločno izborili  svobodo ter suvereno in neodvisno državo.
Za tem se  je prerodila tudi slovenska policija, ki je z pomočjo zakonodaje nove države  začela ubirati svežo pot, pot  nove sodobne institucije, ki so ji poleg načel zakonitega in strokovnega dela enako pomembni tudi spoštovanje človekovih pravic, etika in predanost skrbi za ljudi. V vsem tem času se je policija soočala in se še vedno sooča z dogodki in izzivi,katerem je bila vedno kos.
 Aleš Hojs, Minister za notranje zadeve,  je v svojem nagovoru  na slovesnosti ob dnevu slovenske policije v Tacnu vsem policistkam in policistom dejal, da je v teh mesecih, odkar je z njimi, spoznal njihovo neizmerno iskrenost, strokovnost in požrtvovalnost za državljane Slovenije.

Prav tako so  se v okviru praznovanja dneva policije  minister za notranje zadeve Aleš Hojs, generalni direktor policije mag. Anton Travner, direktor Uprave uniformirane policije Danijel Lorbek, v. d. direktorja Uprave kriminalistične policije Vojko Urbas in predsednik Združenja Sever dr. Tomaž Čas s položitvijo vencev v Parku spomina v Tacnu poklonili policistom, ki so izgubili življenje v vojni za Slovenijo 1991, in tudi policistom, ki so izgubili življenje pri opravljanju policijskih nalog po letu 1991.

 Na  petkovi  slovesnosti so podelili priznanja in medalje najzaslužnejšim v preteklem letu. Te so prejeli tudi občani in policisti z območja PU Celje.

 
To so : občana Viki Ašič in Sanja Gluvić ter policista PP Celje Rok Dobrin in Silvija Moravec, ker so 24. decembra 2019 hitro in požrtvovalno rešili življenje voznici, ki je zaradi srčnega zastoja z vozilom zapeljala v obcestni jarek

Občana Viki Ašič in Sanja Gluvić ter policista Policijske postaje Celje Rok Dobrin in Silvija Moravec, so 24. decembra 2019 hitro in požrtvovalno ter brez premisleka pomagala pri  reševanja  življenja voznici, ki je zaradi srčnega zastoja z vozilom zapeljala v obcestni jarek.

 Lansko leto,  24. decembra 2019 zjutraj  policista Policijske postaje Celje Rok Dobrin in Silvija Moravec ,ki sta opravljala naloge s področja varnosti cestnega prometa  bi naj  v obcestnem jarku  opazila osebno vozilo, v njem pa negibno voznico. Policistka bi naj pristopila do voznice, ki ni kazala znakov življenja, policist pa je o dogodku obvestil Operativno-komunikacijski center PU Celje, ki je na kraj poslal reševalce. Policistki je na pomoč priskočila tudi občanka Sanja Gluvić, ki sta skupaj  z policistko  nezavestno žensko spravili iz vozila in jo začeli oživljati. Svojo pomoč jim je ponudil tudi mimoidoči občan Viki Ašič.  Ob prošnji policistke in policista ki  sta ga prosila,  da naj gre v bližnji gasilski dom Zagrad iskat defibrilator se je nemudoma  odzval in ga je v zelo kratkem času prinesel,  so ga takoj začeli uporabljati pri temeljnih postopkih oživljanja. Oživljanje  si izvajali  vse do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči, ki je prevzela reanimacijo in jo tudi uspešno izvedla. 

 Izkazalo se je, da je bil hiter, požrtvovalen, nesebičen, strokoven in predvsem človeški odziv policistov in obeh občanov ključnega pomena, da je občanka preživela srčni zastoj.

 Izjemna, hitra in nesebična dejanja  pomoči potrebnim v katerikoli obliki pomenijo največ , ker  s  pravočasnostjo so doseže največ, rešiti in reševati življenja.

 

 

Vane T. Costa

Vir v pomoč: MNZ

Mogoče vam bo všeč