Nekategorizirano

O čem se bo odločilo danes v Makedoniji, o jutri ali pojutrišnjem ali zgolj o slepi «politični« ulici?

Makedonci in vsi ki živijo  in ustvarjajo zase, za svoje bližnje  ter za bližnjo in daljno v tej deželi, so danes, sredo 15 julija, sredi tedna,  ki je prav zaradi tega v tej državi prost dan zjutraj začeli masovno in z vso odgovornostjo do prej naštetega,  obiskovati in izražati svojo voljo.

In kar gre. Hodijo na volišča. In v ne tako malem številu kot bi sprva mislili, glede na pogoje v kateri se odvijajo te volitve. Volitve so se pravzaprav začele že v ponedeljek. Prva dneva sta bila namenjena za posamezne skupine prebivalstva, tudi iz razloga varnosti prebivalstva glede na pogoje v katerih se pravzaprav dogaja. Prav za prav korona virus je eden od »krivcev« za preložitev predčasnih volitev za skoraj tri mesece.

Na voliščih se prav za prav odvija bolj ali manj za dva koncepta vodenja države in odnosa do sebe in relacijah države navzven. Glavna konceptualna in siceršnja voditelja ki želita voditi državo oziroma njeno izvršilno oblast sta  Hristijan Mickoski VMRO-DPMNE, z   konzervativno in potencirano narodno suverenistično  vodenje države in gospodarstva ter socialdemokrat Zoran Zaev, ki je pravzaprav tisti ki je »vse« pripravil da do teh predčasnih  volitev pride.

Ugibalo se je da se zna zgoditi da bo slaba udeležba oziroma da bo odstotek slab , pa  kaže dane bo temu tako. Ob 11 uri je bilo oddanih volilnih lističev za 14.73 odstotkov  kar je celo več kot je bilo v enakem času leta 1991 ko se  odločali za neodvisnost in odhod iz bivše državne tvorbe ko jih je  šlo na volišča 13.9 procentov.

O  nepravilnostih sicer  manjših,  so že poročali z različnih koncev države. Do 15 ure je na volišča odšlo 31.78 odstotkov vseh volilnih upravičencev.  Večjo prisotnost so pokazali  volivci na voliščih v predelih kjer je volilno telo večinoma  makedonskega  etničnega porekla.

 Vane.T.Costa

Mogoče vam bo všeč