Nekategorizirano

Novogradnja dela dravske kolesarske poti Ruše-Maribor je v polnem teku

Iz firbca sem se po jutranji hoji v nedeljo 6.5.2018 podal na potepanje po novogradnji kolesarske poti Ruše-Maribor, katera je pomemben del mednarodne kolesarske poti Avstrija-Hrvaška.

Projekt Dravska kolesarska pot – Drava Bike dobiva iz dneva v dan novo podobo.

Kolesarska pot poteka ob železniški progi Beljak-Maribor, stari večstoletni avstrijski naložbi. Pot praviloma poteka po desni strani Drave, od Dravograda, kjer je postavljen namenski kolesarski most.

V Ruše tako lahko vstopimo skozi Puščavo ali na HE Fala ali pa na Ruškem mostu, torej iz smeri Selnica ob Dravi – Maribor, zavoj na Ruše.

Nosilec projekta je RRA Koroška d.o.o. – Regionalna razvojna agencija za Koroško in Uroš Rozman

Karta nazorno prikazuje investitorja ter izvajalce. Potrebno je javno pohvaliti vse in vsakogar, saj je Drava Bike dobro postavljen ter izvrstno izveden projekt.

Partner v projektu je tudi Visit Maribor in neumorne Doris U. Windisch in Karmen Razlag.

Daela na trasi proge Ruše-Maribor potekajo intenzivno kar lahko vidite na priloženih slikah.

Vodstvo Občina Ruše je sledilo turističnemu trendu, to je aktivnemu in zelenemu turizmu, kateri se kaže v popotništvu in kolesarstvu.

S kolesi so tako možna potovanju tudi po javnih prevoznih sredstvih, to je po železnici ter s avtobusnim prevozom.

Občina Ruše želi postati 5-zvezdnična butična zelena destinacija, odprta za vse trende popotništva ter prestižnega turizma.

Kolesarje ob poti spremljajo ogromne zelene površine, to so obdelana kmetijska polja, gozdovi, železniška proga ter bližina reke Drave.

Tudi nevarnosti so, saj je treba v Rušah ob železniškem prehodu pri TDR (Tovarna Dušika Ruše) prečkati regionalno cesto Ruše-Dravograd kot tudi več manjših cest v zaselku Bezena in Bistrica ob Dravi.

V kraju Laznica se bo kolesarski prometni povezavi priključila tudi mestna občina Maribor, kar je planirano za leto 2019.

Na sama pripravljalna dela ni nobenega zadržka, saj se tempo izgradnje odvija po izvedbenem planu. Fotografije v prilogi prikazujejo nekatere odseke v predelu centralnih Ruš, kot tudi delno pot proti Bezeni ter situacijo na Bistrici ob Dravi.

Vsi kolesarji se veselijo nove dravske kolesarske poti in čudovite okolice ter ljudi, ki jih bodo na tej poti srečali.

Avtor članka Milan Robič je ustanovitelj Raziskovalnega društva Milana Robiča ter raziskovalec ruških gozdov in turističnih zanimivosti.

Njegove avtorske fotografije najdete na https://www.facebook.com/milan.robic.7

Mogoče vam bo všeč