Nekategorizirano

Novo upanje na kratek rok ali? -Povečana naročila, junij prvi dobičkonosni mesec v letu 2020

Ukrepi   uprave Gorenju-Hisense že kažejo prve rezultate. V Šaleški dolini,  iz Velenja kot  njihovega glavnega poslovnega središča, v obvestilu  iz Gorenja,  ki so ga posredovali  v javnost, pravijo da bo do žarki upanja izboljšanja poslovne klime in epidemiološkega stanja v širšem okolju,  zdržali in svetili dlje časa.  V zadnjih tednih bi naj  v Gorenju pridobili večje število naročil za avgust, september in oktober. Povečana naročila so dobra novica za podjetje in njegove zaposlene in bi naj bili  rezultat številnih pravočasnih ukrepov, ki jih je vodstvo sprejelo za okrepitev poslovanja, za prilagajanje razmeram, ki so posledica pandemije korona virusa ter za  izboljšanje poslovnih rezultatov. Vsi ti ukrepi so prinesli pozitiven preobrat, saj je bil junij prvi dobičkonosni mesec v tem letu.

Kljub temu poslovni rezultat ob polletju ostaja negativen, prav tako razmere na trgih še naprej ostajajo negotove in nestabilne, tako zaradi ekonomskih posledic pandemije Covid-19, kot zaradi njenega drugega vala. Ne podjetje in ne širše poslovno okolje doslej še nikoli nista bila soočena s tako nepredvidljivimi in hitro spremenljivimi okoliščinami, katerih trajanja ni mogoče napovedati. Zato mora podjetje še naprej izvajati vse ukrepe za krepitev poslovanja ter se tudi v prihodnje hitro odzivati na spremembe v poslovnem okolju.

Vodstvo Hisense Gorenje se je zato odločilo, da bodo zaradi spremenjenih poslovnih okoliščin v proizvodnem podjetju Gorenje, d. o. o., za izboljšanje delovne učinkovitosti uporabljali  mehke metode.

V prevodu to pomeni, da bodo klicali k delu določene skupine ljudi,  ki bodo sprejeli ta način variabilnega in nestalnega dela, obenem stalne pripravljenosti priti na delo.  Kot delodajalcu  jim gre celo na roko ne pretirana mobilnost delovne sile in trenutne nezmožnosti migriranja   v druge regije in države. Izrazito in očitno ne sedaj  v stanju nedorečenosti glede epidemije in še česa povezanega  z stanjem ki ga vidimo in čutimo tukaj in zdaj.

Skupina Hisense Europe je konec aprila letos zaradi močnega padca naročil in prihodkov kot posledice pandemije korona virusa ter posledičnega predvidenega negativnega rezultata v prvem polletju 2020 sprejela vrsto kriznih ukrepov za ublažitev izpada prihodkov, vključno z namero razreševanja presežnih delavcev v štirih družbah v Sloveniji. V preteklih dveh mesecih je bilo vodstvo družbe Hisense Gorenje tako osredotočeno na povečanje prodaje, pospešek spletne prodaje in e-poslovanja, v podjetju tudi spreminjamo poslovne modele, zmanjšujemo stroške in še naprej povečujemo proizvodno učinkovitost.

Vse te operativne spremembe so nujne za dolgoročno preživetje družbe ter zagotavljanje delovnih mest v sedanjih nepredvidljivih in povsem novih okoliščinah, povezanih s korona virusom, s katerimi se spopada gospodarstvo na globalni ravni. V družbi so odločeni, da bodo pozitivni trend iz junija ohranili tudi v prihodnjih mesecih, tako da bodo nadaljevali s pravimi ukrepi: osredotočanjem na kupce, prave izdelke in poslovno odličnost.

Za delovno silo pa: vzemi, obdrži in delaj,  bi se dalo dodati.

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč