Nekategorizirano

NOVO! Nekdanji premier Šarec ravnal nevestno in zavajal javnost

Premier Marjan Šarec v odstopu je ravnal nevestno in zavajal javnost, prejšnjega premierja ostro obtožuje vlada. Šarčeva vlada je pustila prazna skladišča, kjer tako rekoč ni bilo nobene zaščitne opreme. Zaradi prepočasnega odziva vlade Marjana Šarca Slovenija v kritičnih trenutkih ni pravočasno naročila in vsaj minimalno preskrbela zadostne količine zaščitne opreme.

Vlada je danes objavila končno poročilo o zalogah in naročilih osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije ter nabavah, ki so omogočile Sloveniji spopad z epidemijo. Poročilo na 83 straneh, ki ga je vlada sicer potrdila na torkovi seji, med drugim razkriva, da je bilo 13. marca, ko je prisegla aktualna vlada, v skladiščih blagovnih rezerv na voljo le 3.210 mask FFP3, 76.700 različnih kirurških mask, 1.725.190 različnih vrst rokavic. Oprema ni zadoščala niti za nekajdnevno zaščito zdravstvenih delavcev, kaj šele ostalih, ki so bili neposredno izpostavljeni tveganju okužbe (npr. v domih za ostarele ali v zdravniških ustanovah, kjer je virus izbruhnil, ki ga je vlada že posredovala v državni zbor, predala pa ga bo tudi policiji.

»Marjan Šarec kot predsednik vlade v odstopu je očitno nevestno ravnal v službi in zavestno kršil 4. člen Zakona o blagovnih rezervah (ZBR), saj vladi kljub opozorilu Sveta EU in zdravniške zbornice ni predlagal, da se zaščitna oprema, potrebna pri spopadanju z epidemijo covid-19, uvrsti v blago osnovne preskrbe in da se zaloge zaradi grozeče epidemije bistveno povečajo. Še več. Predsednik vlade Marjan Šarec je zavajal slovensko in širšo javnost ter zdravstvene in druge institucije z izjavami, češ da ima Slovenija dovolj zalog ter da ima pripravljen celovit načrt za primer izbruha epidemije koronavirusa, ki ga bo vlada aktivirala v primeru potrebe. Takšnega načrta ob primopredaji vladnih poslov 13. marca novi vladi ni predal ne Marjan Šarec ne kdorkoli od pristojnih ministrov.” So zapisali v poročilu.

“Z zavestno kršitvijo določbe tega zakona je Marjan Šarec kot predsednik vlade, čeprav je vedel, da lahko zaradi tega nastane škoda na zdravju ljudi kot javni dobrini, in je ta škoda, kot je splošno znano, glede na število obolelih in umrlih res nastala, očitno nevestno ravnal v službi. Njegovo ravnanje oziroma opustitev dolžnega ravnanja vsebuje tako tudi elemente kaznivega dejanja po 177. členu Kazenskega zakonika,” navaja poročilo.

 

Celotno poročilo si lahko preberete ne tej povezavi: https://vega.siol.net/media/files/2020-18/porocilo-final-200506.pdf

Mogoče vam bo všeč