Nekategorizirano

Janša dobil sodbo proti novinarki RTV Mojci Pašek Šetinc na vrhovnem sodišču

Pravica izkazica! Vrhovno sodišče je ugodilo zahtevi za revizijo postopka, v katerem je celjsko višje sodišče pritrdilo novinarki Mojci Šetinc Pašek v tožbi proti Janezu Janši zaradi tvita, in sodbo spremenilo tako, da se njen tožbeni zahtevek za plačilo odškodnine v višini 6 tisoč evrov z obrestmi zavrne, prav tako mora Janši povrniti vse pravdne stroške, skupaj z obrestmi in stroške postopka.

Mojci Pašek Šetinc se ni izšla tožba proti prvaku SDS in sedanjemu predsedniku vlade Janezu Janši, po tistem, ko naj bi jo užalil njegov tvit, ki se je po oceni vrhovnega sodišča nanašal na delo, ki ga je Šetinc Paškova opravljala na nacionalni radioteleviziji, in ne na njeno zasebno življenje. Zato po mnenju vrhovnega sodišča ni pravilno izhodišče sodišča druge stopnje, da bi lahko sledilci sporno izjavo razumeli dobesedno.

Preberi še: https://vfokusu.com/post/544285/koliko-v-casu-koronavirusa-zasluzjo-nekateri-voditelji-na-rtv#twitter

Janša je zahtevo za revizijo vložil potem, ko je Višje sodišče v Celju decembra 2018 potrdilo odločitev Okrajnega sodišča v Velenju, da mora novinarki in urednici Radiotelevizije Slovenija Mojci Šetinc Pašek plačati 6 tisoč evrov odškodnine. Odškodninsko tožbo je Šetinc Paškova vložila 1. julija 2016, z njo pa zahtevala plačilo odškodnine, ker ji je po njenem Janša povzročil duševne bolečine z zapisom na Twitterju 21. marca 2016.

Večina članov sodnega senata se je odločila, da v tem konfliktu med svobodo političnega izražanja toženca in pravico do časti in dobrega imena tožnice da prednost načelu, da samo svobodna razprava o pomembnih družbenih temah omogoča približevanje resnice. Tako je prevladalo stališče, da je treba dati prednost svobodi političnega izražanja. Vrhovno sodišče se zato ni opredeljevalo do nepravnih razsežnosti toženčeve izjave, je zapisano v sodbi.

 

Mogoče vam bo všeč