Nekategorizirano

NOVO! Kateri ukrepi se sproščajo v ponedeljek?

TV Slovenija poroča, da je vlada potrdila odprtje vrtcev in osnovnih šol za prvo triado. V ponedeljek, 18. maja, se sproščajo ukrepi tudi v gostinstvu, v trgovini, storitvah, odpirajo se avtošole. Odprte bodo vse trgovine, gostinci bodo lahko stregli tudi v notranjih prostorih.

Odprtje vrtcev in prve triade osnovnih šol
Kot je za TV Slovenija povedal vladni govorec Jelko Kacin, je vlada sprejela načelno odločitev za odprtje vrtcev in šol, v prvi fazi samo prve triade osnovnih šol, poklicnih šol, dijaških domov. To je prvi veliki sveženj, je pojasnil.

Odprtje vseh trgovin in storitev ter strežbe znotraj lokalov
S ponedeljkom bodo lahko vrata odprle vse trgovine in storitve, gostinci bodo lahko stregli tudi v notranjih prostorih, odpirajo se kuhinje.

Nastanitvene kapacitete do 30 gostov
Odpirajo se nastanitvene kapacitete do 30 gostov, ne pa še planinski domovi in večji hoteli ali hostli.

Prenehanje razkuževanje v večstanovanjskih stavbah
Sprejeta je odločitev o prenehanju razkuževanja skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah.

Športna tekmovanja v ekipnih športih
Športna tekmovanja na državni ravni bodo od 23. 5. mogoča tudi v ekipnih športih, je prek Twitterja sporočil predsednik vlade Janez Janša.

Odprtje avtošol
S ponedeljkom se bodo po dveh mesecih znova odprle tudi avtošole, so na Twitterju objavili na ministrstvu za infrastrukturo. Avtošolam je vlada delovanje z odlokom prepovedala 17. marca.

V petek o tretjem svežnju ukrepov pomoči
Vlada je danes namreč obravnavala nadaljnje sproščanje ukrepov, v petek pa bo obravnavala tretji protikoronski krizni sveženj ukrepov za pomoč gospodarstvu.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je dejal, da bo tretji protikoronski sveženj obravnaval panoge, katerih razmer vladi s prvima dvema svežnjema ni uspelo zadovoljivo rešiti. Med njimi je tudi turizem.

 Vlada je tako sprejela načelno odločitev, da se aktivirajo tako vrtci kot šole, osnovne šole samo prva triada v tej fazi. Tudi poklicne šole, dijaški domovi. To je prvi veliki sveženj.

 Trenutno poteka še nekaj usklajevanj glede športa. Tako da se tudi tukaj načrtujejo velike sprostitve. Ne sicer z 18., ampak nekoliko kasneje, ko bodo tudi kolektivni športi lahko dobili zeleno luč. Predvsem pa bo z 18. sproščeno tudi vse, kar se dogaja v povezavi s trgovino in uslugami – se pravi vse trgovine bodo lahko začele obratovati kolikor toliko normalno. Seveda ob upoštevanju standardov, ki jih priporoča NIJZ.

 Pomembno je, da se marsikaj sprošča tudi na področju turizma in gostinstva. Kar je najbolj otipljivo, je, da bo odslej mogoče streči tudi v notranjih lokalih, v restavracijah, da kuhinje začenjajo svoje delo. Da se odpirajo nastanitvene kapacitete do 30 ljudi. Ne pa še recimo planinski domovi, kjer je zaradi specifične namestitve bližina prevelika, in hoteli, ki imajo več kot 30 sob. Tudi hostli še ne bodo odprti.

 

Mogoče vam bo všeč