FilatelijaSlovenijaV fokusu

Novi novoletne znamki A in C

Tudi letos je Pošta Slovenije izdala tradicionalni novoletni znamki.

Vstop v novo leto

 Velike družbene spremembe od konca 19. stoletja in v prvih desetletjih 20. stoletja so povzročile izjemen razmah novoletnih oz. silvestrskih praznovanj. Ta bolj ali manj hrupna javna praznovanja so se najprej začela v urbanih okoljih, postopoma tudi v vaseh. V slednjih predvsem po koncu druge svetovne vojne, še zlasti od 60-ih let 20. stoletja.

Nastajale so nove vsebine družabnosti in veseljačenja, razmahnile so se posebne oblike turizma, ki so omogočale različne oblike praznovanja prehoda v novo leto v različnih geografskih okoljih.

 

Posebno obliko predstavljajo javna silvestrovanja na prostem, ki imajo svoje vrhunce v različno trajajočih ognjemetih, sicer pa z različnimi gastronomskimi vsebinami na stojnicah.

Prvo silvestrovanje v Sloveniji na prostem je bilo leta 1989 v Mariboru, leto kasneje v Ljubljani. Postopoma so sledila še druga mesta, večji in manjši kraji. Zadnjih nekaj let se vedno bolj pojavljajo pomisleki glede ognjemetov, ki ne prispevajo k prizadevanjem celotnega človeštva za ohranjanje okolja. Vendar je postala ta novodobna tradicija  neločljivi del prazničnega vstopa v novo leto, zato ni pričakovati hitrih sprememb na tem področju.

Prof. dr. Janez Bogataj

 

Poleg znamke sta bila izdana tudi žig ter ovitek prvega dne.

vir: https://www.posta.si/zasebno/znamke-in-filatelija/galerija/postna-znamka/74192/Novo-leto-C

 

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Filatelija