Srbska vojska(Foto: Tanjug)
BalkanEvropaPolitikaŽivljenje

Balkanski sod smodnika: «Srbska vojska že namešča topove in havbice na meji s Kosovom na mejnem prehodu Jarinje«

Vojska Srbije je na kopenskem varnostnem območju, v bližini administrativnega prehoda Jarinje s Kosovom, namestila več topov in havbic dolgega dosega. Kot je objavil portal “Nova.rs”, je napotitev topniškega orožja sledila po tem, ko se je načelnik generalštaba oboroženih sil Srbije Milan Mojsilović nujno odpravil v Raško.

Naloge, ki so bile dane srbskim oboroženim silam in meni kot poveljniku, bodo kot take v celoti izvedene in realizirane. Situacija je kompleksna, zahteva prisotnost oboroženih sil Srbije ob administrativni črti in v naslednjih obdobjih bo Vojska Srbije kot prag miru in stabilnosti usmerjena v njihovo izvajanje. Imamo vse podrobne informacije. Vedeti morate, da bodo sprejeti ukrepi in prejete naloge v celoti izpolnjeni, je za TV Pink povedal Mojsilović.

Srbska vojska(Foto: Tanjug)

Mediji v Beogradu so poročali, da je bilo v nedeljo zvečer v Zubinem Potoku na Kosovu slišati rafale, nekateri pa trdijo, da je prišlo do izmenjave ognja med lokalnimi Srbi in kosovsko policijo. Kosovska policija je sporočila, da ni bilo incidentov med njenimi pripadniki in katero koli skupino na severu Kosova.Predstavniki Kforja so v odzivu na preiskavo Kohe Ditore sporočili, da je v Zubinem Potoku prišlo do streljanja, a da v tem incidentu ni bil nihče poškodovan, prav tako ni nastala gmotna škoda.

Napetost je nastala  takrat ko bo morale  štiri večinsko srbske občine na severu Kosova  izvesti predčasne lokalne volitve 18. decembra, potem ko so prejšnji župani in svetniki odstopili zaradi načrtov vlade Albina Kurtija, da bi uvedla denarne kazni tistim, ki niso želeli pravočasno zamenjati nelegalne avtomobilske tablice z  legalnimi kjer mora biti označba države Kosovo

 Ob izjemnem pritisku zahodnih zaveznikov,  predvsem ZDA,  je Kurti najprej v začetku novembra  odstopil  od namere kaznovanja lastnikov srbskih registrskih tablic, pozneje, 9. decembra, pa je kosovska predsednica Vjosa Osmani sporočila, da izredna volitve za 23. april prihodnje leto.

 

Takšne napete situacije povzročijo mnogo škode in mnogokrat izničijo napore za rešitev situacije, ki je pravzaprav  ves čas napeta. In seveda dodatno zastrupljajo   politično, vojaško in  narodnostno ozračje.

Škoda je ogromna in težko merljiva.

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan