Nekategorizirano

Nova velika zmaga Donalda Trumpa: Vrhovno sodišče prižgalo zeleno luč za gradnjo zidu na meji z Mehiko

Glavna novica današnjih zapisov osrednjih ameriških medijev je odločitev ameriškega vrhovnega sodišča, ki je prižgalo zeleno luč za gradnjo zidu na meji z Mehiko. Gre za veliko zmago ameriškega predsednika Donalda Trumpa, s katero so njegovi administraciji odprta vrata za porabo poltretje (2,5) milijarde dolarjev, s katerimi bo ministrstvo za obrambo financiralo postavitev zidu. 

FOX News: “Supreme Court paves way for Trump administration to use military funds for border wall”

https://www.foxnews.com/politics/supreme-court-paves-way-for-trump-administration-to-use-military-funds-for-border-wall

ABCNews: “In victory for Trump, Supreme Court greenlights military funding for border wall construction”

https://abcnews.go.com/Politics/victiory-trump-scotus-greenlights-military-funding-border-wall/story?id=64597559&cid=clicksource_4380645_null_hero_hed

Gre seveda za eno od predvolilnih obljub Donalda Trumpa, njeno uresničitev pa so vseskozi blokirali demokrati v ameriškem kongresu. Tokrat je bilo Vrhovno sodišče tisto, ki mu je prižgalo zeleno luč in s tem preklicalo sodbe nižjih sodišč, ki so Trampu z razlago, da proračunski denar, namenjen delovanju obrambnega ministrstva, ni bil s sklepom Kongresa sproščen za gradnjo zidu. Pet vrhovnih sodnikov, ki sodijo med tako imenovane konzervativce, naklonjene Trumpu,  je tokrat  preglasovalo štiri liberalne in s tem Trumpu omogočilo novo pomembno zmago, ki bo prav gotovo vplivala tudi na odločitev volivcev na predsedniških volitvah prihodnje leto. Seveda med demokrati sklep Vrhovnega sodišča ni bil sprejet z odobravanjem, Trumpa so pričeli obtoževati, da bo ta denar nenamensko porabil.

Mogoče vam bo všeč