Nekategorizirano

Nova razstava v galeriji Božidar Jakac – Kostanjevica na Krki

Narava v nebo, človek vase – Mojstrovine iz zbirke Koroškega muzeja moderne umetnosti je naslov razstave, ki jo bodo v petek 13.10.2017 ob 18 uri odprli v novih prostorih galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. (https://www.galerija-bj.si/novice/novica/narava_v_nebo_clovek_vase_-_mojstrovine/)

Program otvoritve:

PREDSTAVITEV RAZSTAVE: dr. Robert Simonišek, kustos

SLAVNOSTNI NAGOVOR:

Andreas Pawlitschek, direktor Avstrijskega kulturnega foruma v Ljubljanimag. Ksenija Kovačec Naglič, generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino Ministrstva za kulturo

OTVORITEV: mag. Miran Stanko, župan Občine Krško

Razstavo so pripravili v sodelovanju s Koroškim muzejem moderne umetnosti iz Celovca, Muzejem literature Robert Musil, Društvom slovenskih pisateljev v Avstriji, Zvezo koroških pisateljev ter Avstrijskim kulturnim forumom.

Razstava Narava v nebo, človek vase interaktivno združuje avstrijsko (post)moderno slikarstvo in sodobno literaturo. Izbor krajin in figuralnega slikarstva, predvsem portretov, med drugim vključuje glavne predstavnike avstrijskega slikarskega panteona 20. stoletja, kot sta Herbert Boeckl in Maria Lassnig ter samosvoja in diametralno nasprotna Werner Berg in Arnold Clementschitsch. Uvodni del razstave posveča pozornost prvemu slovenskemu realističnemu krajinarju Marku Pernhartu. Podobam narave in človeka se v prostoru pridružujejo citati številnih pesnikov ter pisateljev iz Koroške in širšega avstrijskega miljeja, med drugim Valerie Fritsch, Alexandra Peera, Gabriele Kögl in Maje Haderlap. Narava v nebo, človek vase stimulira obiskovalca k ustvarjanju osebnih zgodb na relaciji podoba-tekst ter preizprašuje odnos med človekom in naravo, zgodovino in individualno izkušnjo, telesnim in duhovnim, provinco ter centrom. Hkrati je panoramski pregled ključnih obdobij, usmeritev in gibanj avstrijskega slikarstva 20. stoletja.

Poleg Koroškega muzeja moderne umetnosti iz Celovca, od koder prihajajo platna, so sodelovali: Muzej literature Robert Musil, Društvo slovenskih pisateljev v Avstriji, Zveza koroških pisateljev ter Avstrijski kulturni forum.

Razstava bo na ogled do 7. januarja 2018.

Javni zavod galerija Božidar Jakac je bila ustanovljena leta 1974 kot nadgradnja kulturnih dejavnosti, ki so se odvijale v Kostanjevici na Krki, posebej likovne dejavnosti. Je pravna naslednica Dolenjskega kulturnega festivala, njegovih dejavnosti in tudi njegovega premoženja. S svojo dejavnostjo pokriva področje Bele krajine, Dolenjske in Posavja in je vpisana v razvid muzejev in galerij pri Ministrstvu za kulturo RS.

Je ena izmed največjih slovenskih galerij po površini razstavnih prostorov, razstavljenem gradivu in likovnemu fondu. Predstavlja dela slovenskih ekspresionistov na stalnih razstavah, na občasnih razstavah pa skuša predstaviti vrhunske domače in tuje umetnike. Galerija pripravlja svoje programe v sodelovanju z domačimi in tujimi zavodi iz področja likovne dejavnosti. Pomemben del dejavnosti galerije sega tudi preko meja, naj izpostavimo samo odlično sodelovanje s sosednjo Hrvaško. Galerija je s svojo dejavnostjo nepogrešljiv, prepoznaven člen razvoja občine Kostanjevica na Krki.

Facebook stran galerije je na https://www.facebook.com/galerijaBJ/.

 

Mirjana Ivanuša-Bezjak

Mogoče vam bo všeč