Nekategorizirano

Nocoj spimo eno uro dlje?

Mnogi se danes zvečer z olajšanjem odpravljajo spat, kajti zaradi premika ure nazaj bomo spali eno uro dlje. Skratka, ob treh ponoči je treba uro premakniti za eno uro nazaj, na tako imenovani zimski čas. O smotrnosti oktobrskega premika ure na zimski in marčevskega na poletni čas se že odvijajo razprave v političnih krogih v EU, stroka pa že nekaj časa opozarja, da premik ure ne prinaša nič dobrega. Nasprotno, strokovnjaki trdijo, da premik ure poslabšuje zdravje in razpoloženje  pri ljudeh, in da negativno vpliva na njihovo biološko uro.  

Tudi v Evropskem parlamentu so vse glasnejše pobude za ukinitev dvakratnega letnega premika ur. Med slovenskimi evroposlanci se za ta ukrep zavzema tudi Romana Tomc. Pripravlja se celo posebna resolucija, njen zagovornik je češki poslanec iz vrst EPP Pavel Svoboda, poslanci pa naj bi o njej odločali v bližnji prihodnosti.

Sicer pa o ukinitvi premika ur razmišljajo tudi v parlamentih več držav, na Švedskem in Finskem, drugje civilne pobude zbirajo podpise pod peticijo po ukinitvi, stroka v Franciji pa opozarja, da premik ure za seboj povleče slabšo prometno varnost, dodatne stroške v logistiki in prometu.

Kakor koli, uro raje premaknite preden se odpravite v posteljo. Pa lahko noč!

bc

Mogoče vam bo všeč