Nekategorizirano

Neverjetno a resnično! Turčija odprla meje, na poti v Evropo 30 tisoč migrantov

Turčija ne zmore več pritiska novega migrantskega vala iz Sirije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V petek naj bi odprli vrata, 30 tisočim migrantom, potem ko je bilo v Siriji v četrtek ubitih 33 turških vojakov. “Teh vrat ne bomo zaprli, ker mora Evropska unija držati svoje obljube,” je dejal turški predsednik Erdogan.

Da so turške oblasti odprle mejo z Evropo, je več turških medijev poročalo že v petek. Čeprav so na zunanjem ministrstvu v Ankari te navedbe zavrnili.

Po besedah turškega predsednika se je na mejah Turčije z državami Evropske unije od petka nakopičilo 18.000 migrantov. Danes bi njihovo število lahko doseglo že 30.000, je še dejal Erdogan.

Tudi Grčija je potrdila, da na turško-grško mejo prihaja vse več migrantov, ki jim skušajo preprečiti vstop v državo in s tem v EU. Grška vlada se je zaradi vse večjega števila migrantov, ki prihajajo na grško-turško mejo, danes dopoldne sešla na kriznem zasedanju. Tiskovni predstavnik grške vlade je po srečanju sporočil, da je Grčija 4000 migrantom, ki so prišli iz Turčije, preprečila, da bi nezakonito vstopili na njeno ozemlje.

“Dejstvo pa je, da Slovenija ne more zgolj čakati, kaj bo naredila Evropska unija, saj smo v preteklosti že videli, da lahko Bruselj ukrepa samo toliko, kot lahko ukrepa znotraj svoje razdeljenosti do migrantskega vprašanja,” pravi strokonjak za področje varnosti Boštjan Perne. “Nismo pripravljeni na ponovitev leta 2015,” je prepričan Perne. Odgovorni se morajo po njegovem vprašati, kako lahko Slovenija na najboljši možni način zaščiti svojo mejo. Najprej bo potrebno pridobiti vse informacije, ki so ključne za te razmere, te pa morajo zagotoviti v prvi vrsti varnostno-obveščevalne službe.

Sodba ESČP, ki policiji daje pooblastila, da lahko migrante zavrne na meji


Takšno ravnanje slovenski policiji nenazadnje nalaga tudi zadnja sodba Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je na španskem primeru razsodilo, da množični prehodi ilegalnih migrantov čez mejo niso upravičeni. “Treba bo temu prilagoditi našo zakonodajo, na policiji pa je, da pove, koliko tehnike in ljudi potrebuje, da bi učinkovito zaščitila našo južno mejo, na način, da migranti ne bodo vstopali.”

Perne sicer priznava, da zaenkrat oblasti v Makedoniji, Bolgariji in Gerčiji obvladujejo razmere na meji, vendar je vprašanje časa, kdaj bodo ti sistemiu odpovedali. “V takšnem primeru so migranti lahko na slovenski meji v roku enega meseca,” še opozarja Perne.

Mogoče vam bo všeč