Nekategorizirano

Neomajna odločnost versus, neomajna in očitna mlačnost odgovornih za vojaška vprašanja v Republiki Sloveniji.

Stanje na vojnih ali  blizu vojnih območij po  učinkoviti in resnično odločni vojaški akciji ZDA nad kreatorjem zla na območju ISIS(ISIL) v vlogi  Iranskega generala Kusama  Solejmanija, kot stratega in poveljnika sil za  širjenje islama s pomočjo terorja, vojn in vseh tuzemskih orožij s katerimi hočejo približati Allaha in islam bližnjemu in ostalemu svetu, se spreminja iz dneva v dan stabilizira ne. Kot odgovor na vse to kot enako vredne akcije v smislu povračilnih ukrepov zoper Nato in USA, je bilo izvedeno nekaj raketiranj.

Analizirano je bilo marsikaj  in še bo, z več kotov, prizm, stališč in tako naprej.

Pomembno pri vsem tem pa je kaj je tukaj Slovenija, kaj predstavlja, kaj ne, kako se pridruži s svojim mnenjem reakcijo, odnosom do tega tokratnega problema in podobnih situacij doma in po svetu.

Stanje glede kakršnega koli angažmaja Slovenije na območju kjer se je zgodilo in potencialno se lahko zgodi  v bodoče je jasno. Možno je vse, malo ali nič Slovenija je tam prisotna z šestimi pripadniki Slovenske vojske 3. kontingenta na misiji Neomajna odločenost z območja delovanja v sklopu in pod poveljstvom   nemškega kontingenta  kjer so povabilo iraške vlade nastanjeni pripadniki zavezniških sil Globalne koalicije za boj proti Daeshu.

Ob raketiranju v noči iz 7. na 8. januar so bili vsi slovenski vojaki skupaj z vsemi na isti lokaciji  pravočasno umaknjeni na varno lokacijo/zaklonišče.  Do tukaj vse v redu. Včeraj zjutraj po peti uri. Ob video konferenci  ki je bila včeraj dopoldne z polno  poveljniško/komandno sobo  na MORS-u, je sledila izjava  Mihe Rijavca  polkovnika specialne enote,  da »vsi, ki smo šli na to misijo, smo vedeli, kam prihajamo. Fantje so odreagirali profesionalno, tako kot se od nas pričakuje,« je povedal poveljnik in dodal, da je to normalen del, ki se tam lahko zgodi. Dodal je še, da je urjenje varnostnih sil začasno ustavljeno.

 Ob včerajšnji odločitvi da Ministrstvo za obrambo zaradi napada na letališče v Erbilu sprejema  odločitev za evakuacijo šestih pripadnikov Slovenske vojske 3. kontingenta na misiji Neomajna odločenost z območja delovanja. Evakuacija bo izvedena skupaj z nemškimi partnerji, se poraja kako pa danes, ko se je zvedelo da Nemški partnerji  ne bodo umaknili svoje enote iz Iraka.

Kakšna diskrepanca, naši se takoj neomajno umikajo, Nemci neomajno ostajajo.

Načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc je kot najpomembnejše izpostavila, da odločitev Slovenije o sodelovanju v globalni protiteroristični koaliciji proti Daeshu ostaja nespremenjena. Čeprav je vse spremenjeno. Reakcija, ki ni vredna članstva v takšni asociaciji kot je NATO, še manj pa osebe svojega statusa poveljujočega kadra, ki ga imajo nekateri. Ta strahopetnost, mlačnost in omajanost   izhaja iz  nepoznavanja politike na obrambnem področju  in izgube  ugleda na  področju obrambe. Vojaki imajo eno področje, Karel Erjavec si lahko izmisli za vsakimi volitvami katero službo bo imel, beri ministrstvo, celo takrat ko ni izvoljen.

Pomoč v logistiki s strani Nemcev ne bo pa dodaten strošek , to je neomajno. To pa znata posebej politične persone ala Pahor in Erjavec. Njihovo vedenje je daleč od naziva misije.

 Je pa v skladu z modnimi zapovedi glede barv, posebej pri predsedniku RS, kjer je bela srajca obvezna, pilotske jakne tokrat ni bilo v kadru, Erjavec pravi, da je t’ko kot smo se zmenil’, načelnica generalštaba SV, Alenka Ermenc, je pa prebrala točno vse kar je imela zapisano v rokovniku. Ko se je vse umirilo, Nemci se niso odločili  za umik,  zdaj pa bo rotacija, s tem da so v Turčijo  že poslali »elitno« slovensko letalo po imenu Falcon.

Totalno dezorientirano.

Za konec moram citirati Janeza Janšo: »Težko si predstavljam njuno Neomajnost in odločnost leta ’91 ali ’92«.

Bog nam pomagaj s takšnimi » neomajniki in odločneži«!

Vane K. Tegov

 

Mogoče vam bo všeč