Nekategorizirano

Ne pozabite, to noč je treba uro prestaviti za 60 minut naprej!

Ne pozabite, ta noč bo krajša za 60 minut, kajti ob 2. bo ura že 3, ker smo dali slovo zimskemu času in prešli v poletni čas. Zato je skorajda najbolje, da ob odhodu v posteljo že premaknete uro za 60 minut naprej. Ideja o premikanju ur na tako imenovani zimski in poletni čas sega v čase energetske krize sredi 70. let prejšnjega stoletja. Slovenija je premik ure uvedla 1982.leta, med leti 1980 in 1994 so v EU sprejeli vrsto direktiv, ki so usklajevale premik ur po državah Unije. Zagovorniki premikanja ur še vedno vztrajajo, da je to najbolj racionalna poteza z vidika manjše porabe energije, ponujajo pa tudi argumente, da več svetlobe zmanjša število prometnih nesreč in obseg kriminala, pozitivne učinke naj bi zaznavalo tudi gospodarstvo. Nasprotniki premikanja urnih kazalcev ob timskem oziroma letnem času, pa iščejo argumente za svoj prav pri domnevnem rušenje človekove biološke ure. 

Neenotnost v razmišljanjih je zajela tudi poslance Evropskega parlamanta. Ne dolgo tega so je Evropski parlament podprl raziskavo o učinkih premika ure, katere rezultati bi lahko vplivali na ukinitev prestavljanja ure z zimskega na poletni čas in obratno. O tem bo morala ustrezen sklep sprejeti Evropska komisija, v EU parlamentu pa je kar 384 poslancev podprlo posebno resolucijo, s katero zahtevajo od Junckerjeve komisije, da pripravi celovito oceno evropske direktive o poletnem času, sprejeta je bila leta 2001 in na tej osnovi pripravi paket zavezujočih sprememb. Januarja letos so  Finci  pozvali k ukinitvi poletnega časa po EU, peticijo za ukinitev je podpisalo več kot 70 tisoč Fincev. Med razpravo v EU parlamentu v Strasbourgu je finski poslanec Karima Delli dejal, da premik na poletni čas ljudi utrudi in povzroči večje nesreče.

Ker se odpor proti premikanju ure vse bolj krepi, se lahko zhgodi, da bo nocojšnji premik tudi zadnji. Vse je odvisno od Junckerjeve komisije, njenih dognanj in razpoloženja v EU parlamentu.

Mogoče vam bo všeč