Nekategorizirano

Ne pozabite danes oditi na volišča! Tudi glas na lokalnih volitvah šteje!

V Sloveniji danes potekajo lokalne volitve, sedme v zgodovini samostojne države. V 212 občinah se bo ob 7. uri odprlo približno 3200 volišč, na katerih se bodo volivci izrekli, komu bodo zaupali vodenje občin v prihodnjih štirih letih. Volili bodo župane in člane občinskih svetov, ponekod pa tudi svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.
Za 212 županskih stolčkov se skupaj poteguje 688 kandidatov, od tega 87 v enajstih mestnih občinah. Za okoli 3400 mest v občinskih in mestnih svetih je kandidatov 22.313, za svete četrtnih, krajevnih in vaških skupnosti pa 13.245. V občinah, kjer prebivajo pripadniki italijanske in madžarske narodne skupnosti ter romske skupnosti, bodo v občinski svet volili tudi predstavnike teh skupnosti. Za ta mesta se poteguje 60 kandidatov.

Tam, kjer nobenemu od županskih kandidatov v prvem krogu ne bo uspelo zbrati večine glasov, bo o županu odločal drugi krog, ki je predviden za 2. december. V njem se bosta pomerila kandidata, ki bosta v prvem krogu najuspešnejša. Slednji zagotovo ne bo potreben v nekaj manj kot polovici občin; v 36 je namreč le en županski kandidat, v 60 pa sta kandidata dva.

Podatki o volilni udeležbi bodo znani do 11. in do 16. ure, po začetku štetja glasovnic pa bodo volilne komisije sproti objavljale rezultate. Prvi delni izidi glasovanja bodo tako znani po 19.30, ko bo slika o novoizvoljenih vodstvih 212 občin že bolj ali manj jasna.

Ob tem ni odveč ponoviti, da gre za izjemno pomemben dogodek, kajti izvolitev oblastnikov v lokalnem okolju najbolj neposredno vpliva na vsakdanje življenje. Ne sme nam biti vseeno, ali občini vlada župan z izrazito koruptivno držo ali da rešuje zgolj svojo kožo na račun občanov. Prav tako je zelo pomembna tudi sestava občinskega sveta.

Ne izpustite torej priložnosti, ampak pojdite na volišče in si vzemite prihodnost.

https://www.demokracija.si/

Mogoče vam bo všeč