Nekategorizirano

Film “Bojevnica” je dobitnik nagrade LUX

“Bojevnica” (Islandija/Francija/Ukrajina) je zmagovalka 12. LUX filmske nagrade, je v sredo v Strasbourgu razglasil predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.
Predsednik Tajani je čestital vsem trem finalistom in povedal: “Zelo sem ponosen na naše filmsko tekmovanje, od leta 2007 namenjeno evropski filmski produkciji o temah, ki so ključne za našo Evropsko unijo: univerzalnost evropskih vrednot, integracija in strpnost ter kulturna raznovrstnost. Razglasiti LUX nagrajenca še nikoli do sedaj ni bilo tako težko kot letos. Nominiranci so bili izjemni, tako glede na originalnost kot relevantnost.

Finalisti se lotevajo treh ključnih tem za prihodnost Evrope: ekstremnega nacionalizma, nujnosti rešitev za varovanje okolja in potrebe po oblikovanju skladnih in koherentnih odzivov na migracijske izzive. Razlikujejo se glede na žanr in objekt, imajo pa pomembno skupno točko: pripovedujejo zgodbe o močnih ženskah, ki so odločene spremeniti status quo.”

Predsednik je še dodal:

“V imenu Evropskega parlamenta bi se rad zahvalil prisotnim režiserjem, avtorjem in vsem, ki so kakorkoli prispevali k produkciji teh filmov in uspehu tokratnega LUX tekmovanja. S tem, ko ste pokazali nova in osebna stališča o naši Evropi, ste znatno prispevali k politični razpravi, ki poteka vsak dan v naši instituciji.

“Bojevnica” (Kona fer í stríð) islandskega režiserja Benedikta Erlingssona je film s politično tematiko, ki pripoveduje o učiteljici glasbe z dvojnim življenjem predane okoljske aktivistke. Njena politična prepričanja so postavljena pred izziv, ko se uresničijo njeni načrti o posvojitvi otroka. so končno sprejeli.”

Dva preostala finalista za nagrado LUX 2018 sta bila film “Druga stran vsega” srbske režiserke Mile Turajlić in film Stiks režiserja Wolfganga Fischerja (Nemčija/Avstrija).

Novinarska konferenca s podpredsednico Evropskega parlamenta Evelyne Gebhardt (S&D, Nemčija), predsednico Odbora za kulturo in izobraževanje (CULT) Petra Kammerevert (S&D, DE) in z režiserji vseh treh filmov bo v sredo, 14. novembra ob 15. uri v Strasbourgu.

Mogoče vam bo všeč