Nekategorizirano

Navdih za mnoge: Milijarder, ki hoče umreti reven

Charles Chuck Feeney, nekdanji milijarder, soustanovitelj maloprodajnega velikana Duty Free Shoppers, je vse svoje bogastvo podaril v dobrodelne namene.

Živel je skromno

Fini je z ustanovitvijo Duty Free Shoppers skupaj z Robertom Millerjem zaslužil milijarde, vendar je živel dokaj skromno življenje. Bil je znan kot velik filantrop in je svoj denar pogosto daroval v dobrodelne namene ter je bil velik zagovornik tako imenovane ideje o dajanju med življenjem.

“Veliko smo se naučili in zelo sem vesel, da nam je to uspelo. Hvala vsem, ki ste bili del tega potovanja. In tisti, ki se sprašujejo o zamisli o dajanju med življenjem: “Poskusite, všeč vam bo,” je Fini dejal za Forbes.

V zadnjih 40 letih je Fini prek svoje organizacije “Atlantske filantropije” anonimno doniral več kot osem milijard dolarjev dobrodelnim organizacijam in univerzam.

Skrivno dejanje

Organizacijo je uradno zaprl 14. septembra po izpolnitvi dolgoletnega poslanstva. Za Forbes je povedal, da je za ženo in sebe za upokojitev namenil približno dva milijona dolarjev.

Medtem ko se mnogi bogati filantropi v medijih hvalijo s svojimi donacijami, je bil Fini odločen, da bo svoje donacije skrival.

Navdihnili druge

Navdihnil je tudi Billa Gatesa in Warrena Buffetta, ki sta leta 2010 ustanovila Giving Pledge. Gre za kampanjo, katere cilj je prepričati najbogatejše posameznike na svetu, da pred smrtjo podarijo vsaj polovico svojega bogastva.

Mogoče vam bo všeč