Nekategorizirano

Naša zastava, naše države v našem mestu Maribor

Dan državnosti je slovenski državni praznik, ki se praznuje 25. junija in je dela prost dan v Republiki Sloveniji. Obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in enotnosti, ki je bila sicer slavnostno razglašena naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. Dva dni kasneje, 27. junija, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost.

V čast prazniku so se v Slovenski demokratski mladini odločili razdelit Slovenske zastave. Že v ponedeljek pa smo lahko na Facebook profilu SDM Maribor opazili povabilo na njihovo stojnico. Zapisali so:

»V počastitev praznika Dan državnosti vas MO SDS Maribor v sredo, 24.junija 2020 med 10:00 in 17:00 vabi na stojnico, ki bo na Trgu svobode v Mariboru.

Vabljeni ste, da se nam pridružite in med drugim spoznate kako pravilno razobesiti zastavo, ki jo boste lahko prejeli tudi v dar.

SDM Maribor«

Kako uspešna je bila akcija in kakšni so bili odzivi smo povprašali predsednika SDM Maribora Luko Simoniča:

-»Akcija je bila izjemna, iskreno nismo pričakovali tako množičnega odziva in tako dobrega sprejema Mariborčanov in Mariborčank. Razdelili smo vse zastave tako, kot tudi brošure, kjer smo ljudji obveščali kako se pravilno obesi zastava. Opazili smo tudi, da med mladimi še vedno tli narodna zavest in je med njimi ogromno domoljubov,« ponosno pove Simonič.

Ob koncu smo Luko povprašali, kaj bi Slovencem zaželel ob Dnevu državnosti. »Želim si samo eno, da se ljudje odpočijejo, da čas preživijo z najbližjimi, da pod Slovensko zastavo najdejo svoj mir in ponos, ker ne smemo pozabit, da je to NAŠA zastava, pa ne glede katero stranko obkrožimo na dan demokracije.«

 

Mogoče vam bo všeč